Prima pagină » Puterea Gândului » Guvernul de șase luni joacă pentru domnia mai lungă a USL

Guvernul de șase luni joacă pentru domnia mai lungă a USL

Guvernul de șase luni joacă pentru domnia mai lungă a USL
Introducându-i în scenă pe membrii Guvernului de șase luni, premierul desemnat Victor Ponta a vorbit de parcă a inaugurat domnia mai lungă a USL, pentru că părea să nu aibă umbră de îndoială că va câștiga alegerile parlamentare.

Introducându-i în scenă pe membrii Guvernului de șase luni, premierul desemnat Victor Ponta a vorbit de parcă a inaugurat domnia mai lungă a USL, pentru că părea să nu aibă umbră de îndoială că va câștiga alegerile parlamentare.

După spusele sale, premierul desemnat a avut criterii exigente de selecție a componenței echipei sale: experiență profesională, integritate, coerență, eficiență. Întrebarea este, de exemplu, cât va atârna experiența universitară a lui Andrei Marga la Ministerul de Externe? Sau ce experiență are Eduard Hellvig, care să îl califice pentru conducerea dificilului minister al Dezvoltării? Sau fostul ministru al IMM-urilor Ovidiu Silaghi ce pricepere are pentru Transporturi?

Din acest punct de vedere, contraponderea puternică, inclusiv și mai ales în raport cu premierul, este dată de prezența „numărului doi” din Banca Națională, Florin Georgescu, o „nucă tare” și probabil cu părerea care va atârna cel mai greu în desfășurarea treburilor executive. Poate nu întâmplător, atât Crin Antonescu, cât și Victor Ponta au subliniat că prim-ministrul rămâne suveran absolut al „principatului” cu capitala la Palatul Victoria. Revoltele și încăierările nu sunt admise.

Iar Palatul Cotroceni poate trage pe dreapta, deși paradoxal există în guvern un fost locatar al Cotrocenilor, Leonard Orban, un ministru a cărui aură tehnocrată parcă aduce mai curând cu „pomul lăudat”.

În rest, obiectivele guvernului lui Victor Ponta sunt relativ realizabile sau măcar bine-intenționate. Ponta a vorbit despre „domnia legii”. Cum se va simți domnia legii în șase luni, rămâne de urmărit. Ponta a vorbit despre cum va da guvernul și va repara inechitățile. Da, guvernul are de unde da, din pușculița bine garnisită a defunctului Executiv. După atâta secetă, orice strop de bine poate avea efecte electorale nebănuite. În sfârșit, Ponta a vorbit despre puterea Parlamentului. Momentan, Parlamentul nu s-a ostenit să se întoarcă la lucru, pentru că trebuie să mistuie grătarele de mai, îngurgitate pentru alungarea anemierii cauzate de boicotul opoziției (azi putere).

Premierul desemnat va merge cu această echipă destul de amestecată, făcută să împace pe toată lumea (culmea este bicefalia armonioasă PSD-PNL de la strategicul MAI) la binecuvântarea partidelor și a Parlamentului. Probabil vor fi ceva adieri de protest față de unii-alții dintre miniștri, dar care nu vor conta în economia jocului.

Zarurile au fost aruncate și Victor Ponta a început să joace în contul victoriei la scrutinul din toamnă.