Harari: Chiar cu un Premier sau un Președinte uman, adevărata putere va fi algoritmul
Cine va conduce lumea în secolul acesta – „o persoană sau ceva asemănător algoritmilor”? a fost întrebat Harari.
Răspunsul lui adună idei pe care le-a mai formulat, poate nu atât de explicit:
„Nu e o profeție, e doar un avertisment și încă putem preveni. Însă, dacă nu luăm măsuri, noile tehnologii vor permite – e posibil să împuternicească – o foarte restrânsă elită sau, în unele țări, un guvern dictatorial, dându-le mai multă putere decât oricând în istorie. Mă gândesc la URSS în vremea lui Stalin, atunci când Stalin putea, de fapt, urmări fiecare cetățean sovietic 24 de ore pe zi. Asta dă o putere imensă unui foarte mic grup de oameni și, odată ce se întâmplă, e imposibil să îi reziști, fiindcă doar dacă ai gândi-o, dacă te-ai întâlni cu doi sau cinci oameni să organizezi ceva, ei imediat ar ști. N-ai putea organiza nici o rezistență.
În acest scenariu, noua tehnologie va da o putere imensă unui număr mic de persoane. Dar, privind dincolo de asta, la un nivel și mai profund, adevărata putere va fi în mâna algoritmilor, pentru că sunt atât de multe informații de adunat și analizat încât nici o ființă umană nu poate face asta. Poate fi o dictatură sau poate fi o democrație. Totuși, adevăratul conducător va fi algoritmul.
Să luăm sistemul financiar ca exemplu. Câți oameni în lume înțeleg cum funcționează sistemul financiar? Poate un procent. Poate 0,01 procente. În 30 de ani, numărul persoanelor care vor înțelege sistemul financiar va fi zero. Sistemul financiar, pentru că din cauza dezvoltării inteligenței artificiale, a cantității imense de informație și a vitezei de analiză, vom ajunge într-un punct în care nici o ființă umană nu va putea înțelege.
Poate încă aveți un om ca prim ministru, un om ca președinte. Dar, de fapt, adevărata putere e algoritmul, pentru că algoritmul vine la președinte și zice:
Deci, puterea oficială e tot la Președinte, dar el sau ea își iau deciziile pe baza a ceva ce nu înțeleg”.
Redactorul de la Asahi Shimbun a fost curios să știe cât de aproape e omenirea de punctul fără întoarcere, când algoritmii vor depăși oamenii.
„Foarte aproape. Avem, nu știu, poate cinci, poate zece, poate douăzeci de ani, depinde de țară. Dacă statele nu iau măsuri acum, e prea târziu peste douăzeci de ani. O cursă a înarmărilor cu inteligență artificială, în principal între China și Statele Unite, și multe țări vor fi lăsate în urmă…”.