Prima pagină » Puterea Gândului » Harari sugerează electoratului să nu voteze partidul lui Netanyahu

Harari sugerează electoratului să nu voteze partidul lui Netanyahu

Harari sugerează electoratului să nu voteze partidul lui Netanyahu

„Să reinventăm democraţia”.

În cele patru pagini pe care le-a publicat ieri în cotidianul Yedioth Ahronoth, explicându-le conaţionalilor săi cum să se raporteze la alegerile din 2 martie, Yuval Noah Harari, unul dintre cei mai importanţi gânditori ai lumii, abordează o temă care pluteşte în aer, încă de la celebra vorbă de duh a lui Churchill –  democraţia e un sistem politic prost, dar cel mai bun din câte a inventat omenirea până acum.

Falimentul democraţiei vine atunci când guvernele „au puterea de a manipula sistematic dorinţele alegătorilor”, spune Harari. Soluţia: “să reinventăm democraţia”. Dar, deocamdată, n-avem habar cum.

„Asistăm, în toată lumea, la instaurarea unor regimuri populiste, care inițial câștigă putere prin răspândirea urii contra străinilor și a minorităților, iar apoi atacă sistematic orice instituție care ar putea să le limiteze această putere. Ținta principală a acestor regimuri sunt exact instituțiile menite să apere adevărul: media, tribunalele și universitățile. Regimurilor populiste le e frică de adevăr, pentru că adevărul nu li se supune. Și atunci îl neagă. Conducătorii populiști ne încurajează să considerăm că numai dorința noastră contează, nu adevărul. Specialiștii care dezvăluie adevărul sunt considerați inamicul poporului”.

Autorul celor „21 de lecţii pentru secolul 21” indică aproape explicit ce nu trebuie să voteze alegătorul israelian:

„E esențial să votăm pentru partidele care respectă anchetarea și dezvăluirea adevărului. Votați pentru partide care nu își folosesc puterea în scopul contestării și distrugerii acestor instituții”.

Atacurile furibunde ale premierului Netanyahu împotriva Justiţiei sunt notorii. La aceste atacuri şi-a raliat şi fruntaşi ai Likud. Încât până şi preşedintele Reuven Rivlin a fost obligat, în 2017, la deschiderea sesiunii de iarnă a Knessetului, să iasă din echidistanţa sa protocolară şi să rostească un discurs fulminant (rămas în istoria recentă a Israelului sub numele de “Potopul”), împotriva politicienilor care încearcă să intimideze Justiţia, şubrezind unul dintre pilonii portanţi ai statului de drept.

Nu e prima oară când Harari îl critică pe Netanyahu. În 2018, cu prilejul lansării uneia dintre cărţile sale la Paris, declara presei: „Nu vreau să fiu un reprezentant oficial al guvernului israelian, pentru că am o problemă cu politicile sale oficiale. Munca mea ca om de ştiinţă se bazează pe libertatea de gândire şi de exprimare, în timp ce Guvernul Netanyahu e o ameninţare la adresa libertăţilor fundamentale. El a făcut din Israel un aliat apropiat al lui Orban (Viktor, n.m.), personaj cu aceeaşi viziune naţionalistă, autoritaristă asupra lumii. În aceste condiţii, nu-mi rămâne decât să păstrez distanţa”.