Prima pagină » Puterea Gândului » Încă o salvare pentru Roșia Montană

Încă o salvare pentru Roșia Montană

Încă o salvare pentru Roșia Montană
Gold Corporation și-a propus să înceapă extragerea aurului la Roșia Montană, în prima parte a anului viitor

Gold Corporation și-a propus să înceapă extragerea aurului la Roșia Montană, în prima parte a anului viitor. Avansează acest termen optimist, într-un comunicat dat publicității imediat după ce comisia parlamentară specială și-a prezentat raportul de respingere a legii făcute de Guvernul Ponta, în favoarea companiei miniere canadiene. În realitate, ar putea demara proiectul chiar mâine, dacă ar convinge, peste noapte, Executivul, să  ignore concluziile parlamentarior și să-i dea avizul de mediu, singurul care lipsește. Însă premierul Victor Ponta, după ce s-a spălat o dată pe mâini, pasând decizia, Legislativului, nu este, sigur, sinucigaș și va aștepta noua lege a  mineritului ca să cosmetizeze contractul încheiat strâmb de predecesori și, în fine, să-i dea drumul. Lucru care, foarte probabil, nu se va întâmpla în anul electoral 2014.

Proiectul ar putea îngheța mai bine de un an, chiar definitiv, dacă justiția – sesizată de comisia specială – va descoperi că suspiciunile privind încălcarea de către reprezentanții statului, de-a lungul timpului, a mai multor  legi în vigoare au o bază solidă. Iar parlamentarii au descoperit, printre altele, că: în 1999, nu s-a desfășurat o licitație pentru desemnarea partenerului statului, reprezentat de Min Invest, în proiectul Roșia Montană; perimetrul concesionat a crescut prin două adăugiri ulterioare, fiind, în final, mai mare decât în licență; au fost transmise date și informații cu caracer secret în afara țării – „reprezentanți ai Euro Gold, actual RMGC, au utilizat documentele geologice despre zăcământ, fără avizul Agenției și pe baza acestora au obținut o mărire de capital prin aportul investitorilor la Bursa din Vancouver”; este posibil ca unele înscrisuri oficiale să fi fost falsificate, dintr-o hartă seismică prezentată de RMGC dispărând faliile cartografiate de specialiștii români și a căror existență făcea extrem de riscantă amplasarea, aici, a unui uriaș lac de decantare.

Pe scurt, toate ilegalitățile semnalate, până acum, în mass-media, au devenit constatări oficiale, care au ajuns pe masa DNA, – iar acesta este principalul câștig de pe urma comisiei parlamentare. Numai la lista funcționarilor cu funcții înalte (clasificată „secret de serviciu”), care s-au plimbat prin lume pe banii RMGC, procurorii vor avea mult de lucru. Dacă numai o parte din faptele sesizate se vor confirma, proiectul minier Roșia Montană n-ar trebui să mai demareze în actualul parteneriat, el având la bază documente viciate. Salvarea Roșiei Montana ar putea veni, așadar, de la justiție, la care nu s-ar fi ajuns atât de repede fără lupta neobosită a străzii.