Prima pagină » Puterea Gândului » Inginerii haosului în Era Narcisismului de Masă

Inginerii haosului în Era Narcisismului de Masă

Inginerii haosului în Era Narcisismului de Masă
Trolii - „noile marionete Polichinelle" ale Carnavalului politic.

Giuliano da Empoli, un foarte titrat jurnalist italo-elvețian, a publicat „Les ingénieurs du chaos” în martie anul acesta. Luna trecută, cartea a  apărut în Editura All, în traducerea Lilianei Urian.

Pentru mine, e cartea anului 2019. O lectură obligatorie.   

Nu doar că îmi confirmă niște intuiții, dar așează lumea politică unde îi e locul, scoțând-o din paradigma newtoniană și definind-o în termenii paradigmei cuantice.

„Viața politică globală”, spune da Empoli, e noul Carnaval populist, ale cărui măști se exhibă în primul rând pe culoarele Internetului, unde trolii sunt „noile marionete Polichinelle” și unde inginerii haosului (spin doctorii) gestionează furia și manipulează gherilele virtuale.

Exemplele spectaculoase: Mișcarea 5 Stele, campania pentru Brexit, campania electorală a lui Trump („cel mai neverosiml candidat din istorie”).  

„(…) toți acești (Casaleggio pentru M5S, Cummings pentru Brexit, Bannon pentru Trump, n.m.) sunt pe punctul de a reinventa o propagandă adaptata la era selfie-urilor (Era Narcisismului de Masă, cum o conceptualizează autorul, n.m.) și a rețelelor de socializare. Procedând astfel, ei transformă însăși natura jocului democratic. Acțiunea lor este traducerea politică a activității de pe Facebook și Google. Ea este, firește, populistă, căci, ca și rețelele sociale, nu suportă nici un fel de intermediere și pune pe toată lumea pe același plan, cu un singur parametru de judecată: like-urile. N-o interesează conținuturile, pentru că, asemenea rețelelor sociale, ea are un singur obiectiv – ceea ce micile genii din Silicon Valley numesc „engagement”, iar în politică s-ar traduce prin . (…) Pentru acești noi ai politicii, jocul nu mai constă în a-i uni pe oameni în jurul celui mai mic numitor comun, ci, dimpotrivă, în a aprinde pasiunile cât mai multor grupuri politice mici, pentru ca mai apoi să le unească, chiar fără știrea lor. Spre a cuceri o majoritate, ei nu vor converge spre centru, ci vor uni extremele”.

E ceea ce la noi au încercat să facă USR și Plus, însă din pe care au primit-o lipseau trei dintre cele patru caracteristici ale .

Credit foto: https://twitter.com/giulianode/media