Prima pagină » Puterea Gândului » Îngrijorări la Ierusalim, după întâlnirea Trump-Kim Jong Un

Îngrijorări la Ierusalim, după întâlnirea Trump-Kim Jong Un

Îngrijorări la Ierusalim, după întâlnirea Trump-Kim Jong Un
Îngrijorări la Ierusalim, după întâlnirea Trump-Kim Jong Un. Editorial de Lelia Munteanu

Barak Ravid de la Canal 10, un jurnalist israelian specializat pe domeniul diplomatic, cu excelente surse, a dezvăluit joi câteva concluzii ale unei analize asupra întâlnirii istorice Donald Trump – Kim Jong Un, document clasificat, redactat de ministerul de Externe de la Ierusalim (Benjamin Netanyahu cumulează și funcția de șef al diplomației).

Președintele Statelor Unite, se arată în document, a acceptat cu prea mare grabă și prea multă ușurință solicitarea liderului de la Phenian de a stopa exercițiile militare comune cu Coreea de Sud – propunere care reflectă poziția Chinei și pe care Trump o respinsese înaintea întâlnirii de pe insula Sentosa. În ciuda zâmbetelor largi, a gesturilor prietenoase și a optimismului excesiv, există destule voci, atât la Tokio, cât și la Seul sau în Washington, care se îndoiesc de bunele intenții ale nord-coreenilor și de faptul că dictatorul de la Phenian e dispus să purceadă rapid la schimbările care i se cer și, oricum procesul va fi unul lent și de lungă durată.

O poziție similară cu analiza diplomației israeliene dezvoltă și o serie de specialiști americani. Unul dintre aceștia, nu întâmplător citat de „Global Times” (oficios al religmului de la Biejing) e doamna Bonnie S. Glaser, expert în zona Asia-Pacific, preponderent în politica externă și de securitate a Chinei, care după întâlnirea de marți de la Singapore, a declarat: „Este o mare victorie pentru China”.

Nici nu e nevoie de un exces de expertiză pentru a observa că suspendarea exercițiilor militare cu Coreea de Sud, chiar dacă Trump a declarat că nu va retrage deocamdată cei 32.000 de militari americani din zonă, înseamnă o slăbire a poziției strategice a Statelor Unite în Asia de Est. (Surprins și îngrijorat, Guvernul de la Seul s-a grăbit să ceară detalii Washingtonului).  

Chiar dacă Declarația Comună în patru puncte a celor doi șefi de stat e vagă și lipsită de termene de implementare, orice acțiune de denuclearizare a Pensinsulei Coreea constituie un avantaj pentru China, care și-a jucat impecabil rolul de facilitator al istoricei întâlniri. Observația celor de la „Global Times” e că pentru prima oară, SUA nu mai poate dicta, ci e obligată la compromisuri pentru a-și atinge scopul. Cu atât mai mult cu cât, până marți, demersurile strategico-militare ale Americii în regiune au fost menite și de a îngrădi puterea Chinei. Pentru a-și menține intactă puterea în Asia-Pacific, Trump va trebui să născocească de acum înainte amenințări foarte credibile.  

Nu puțini comentatori americani l-au dat drept victorios după summitul din Singapore pe Kim Jong Un, considerând că Trump a cedat, de dragul show-ului, mai mult decât e dispus să recunoască.
Chiar dacă (după ce, într-o discuție privată, Donald J. Trump a declarat că și-ar dori ca oamenii lui să-l asculte fără crâcnire, cum e ascultat Jim Jong Un) i-a acuzat pe ziariști că nu pricep sarcasmul, președintele american, care nu o dată și-a exprimat simpatia pentru liderii puternici, pare a fi în admirația dictatorului nord-coreean. Nu e cea mai bună veste pentru americani.