Prima pagină » Puterea Gândului » Inițiativa celor Trei Mări – instrumentul prin care Statele Unite încearcă să țină departe Germania de Rusia

Inițiativa celor Trei Mări – instrumentul prin care Statele Unite încearcă să țină departe Germania de Rusia

Inițiativa celor Trei Mări - instrumentul prin care Statele Unite încearcă să țină departe Germania de Rusia
Inițiativa celor Trei Mări, instrumentul prin care Statele Unite încearcă să țină departe Germania de Rusia. Lelia Munteanu se întreabă despre costurile și profiturile înlocuirii unei dependențe geopolitice cu alta

Faptul că a fost găzduit de România – o țară aproape complet deconectată – e important. Președintele Klaus Iohannis, singurul interlocutor al oaspeților din cele douăsprezece state, a făcut notabile eforturi să păstreze echilibrul euro-atlantic, încercând pe de o parte să liniștească suspiciunile Bruxelles-ului și pe de altă parte să satisfacă așteptările sponsorului (din latinescul sponsor, sponsoris – garant).

Interesele Americii lui Trump au fost reprezentate la București de Secretarul pentru Energie Rick Perry (un personaj-cheie în Administrația de la Washngton). Iar interesul Statelor Unite e ca Inițiativa celor Trei Mări să țină departe Germania de Rusia și să-și adjudece în sfera sa de influență spațiul dintre Adriatica, Baltica și Marea Neagră (așa cum e definit geopolitic în Intermarium).

Ce are Donald J. Trump de vânzare? Armament, energie, produse agricole (modificate genetic) și cybersecuritate (softuri de protejare pe care le creează americanii și tot ei știu să le „spargă”).

Gazele americane trebuie să înlocuiască în regiune gazele rusești.

Energia înseamnă (și) petrochimie. Nu degeaba Ungaria, care are industrie petrochimică, ne întrebase la ce ne trebuie gazele, doar să le ardem și să facem un foc mare, fiindcă industrie petrochimică nu mai avem. Putem avea, cu ajutor american, putem resuscita industria de îngrășăminte, de pildă, și putem exporta, la prețuri mai mici decât Germania, cel mai important producător european.

Inițativa celor Trei Mări, așa cum a fost gândită, e câmpul de război economic al Statelor Unite cu Germania.

Nu degeaba a venit în recunoaștere Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, ochii și urechile doamnei cancelar Merkel.

Cu zeci de proiecte generoase (unele nefuncționale pentru o țară fără infrastructură ca România), Inițiativa celor Trei Mări, dacă va continua, nu va face decât să înlocuiască o dependență geopolitică cu alta. Cu ce costuri și cu ce profituri rămâne de văzut.

Când Trump va părăsi Casa Albă, scenariul Trimarium va fi înlocuit, probabil, cu un altul.