Mă îndoiesc că POTUS (President of the United States) debordează de optimism, cum încearcă să ne convingă fostul său avocat, căruia i s-au încredințat misiuni diplomatice care îl depășesc. Cred un cuvânt mai potrivit pentru modul în care Donald J. Trump se raportează în acest moment istoric la negocierile de pace israeliano-palestiniene e „dezinteres”.
Echipa de ageamii, condusă de întâiul ginere al Americii, care va ajunge în Ierusalim la sfârșitul acestei luni, nu va reuși să impună începerea negocierilor de pace – e de domeniul evidenței.
Între palestinieni și israelieni, după criza de la Espalanada Moscheilor/Muntele Templului, s-a lăsat înghețul. În plus, atât președintele Abbas, cât și premierul Netanyahu au propriile probleme complicate de rezolvat. Cel dintâi, a cărui stare de sănătate e din ce în ce mai precară, trebuie să gestinoneze nu doar relațiile contondente cu Hamas, ci și tensiunile din propriul partid, Fatah. În plus, e presat din toate părțile să-și desemneze un succesor. Cel de-al doilea, aflat sub suspiciunea de corupție, e presat, la rândul său, de Opoziția care cere alegeri anticipate. Nici unul, nici celălalt nu sunt acum în poziția de a se așeza la masa verde a tratativelor.
Oricum, Abbas și Netanyahu n-ar fi dat curs inițiativelor americane de pace. Coaliția de extremă dreapta care îl ține la putere pe premierul israelian nu acceptă soluția a două state și, implicit, dezmembrarea Ierusalimului. Palestinienii nu renunță la soluția a două state. Mai mult, consideră că membrii actualei echipe americane de mediere se comportă ca niște consilieri ai lui Netanyahu, ceea ce nu e deloc departe de adevăr.
Intuiesc că adevărata misiune a delegației conduse de Jared Kushner – al cărei traseu va fi Ierusalim, Ramallah, Riyadh, Cairo, Amman, Abu Dhabi, Doha – este armonizarea relațiilor dintre Israel și vecinii arabi și crearea unei solide coaliții anti-Iran.