De joi, când au izbucnit la Mashhad, protestele se întind în Iran ca pârjolul.
O adevărată frenezie propagandistică acoperă, din toate părțile realitatea. Autenticitatea imaginilor care răzbat de la fața locului e foarte greu de probat.
Câteva informații însă sunt în afară de orice dubiu: dacă, la început, regimul de la Tehran a încercat să acopere protestele (destule de firave atunci), apoi să le minimalizeze, apoi să le dea o explicație eminamente economică, de ieri turnura politică a evenimentelor nu mai poate fi negată.
Întrebarea care plana ieri, când în afara zidurilor Universității din Capitală s-au declanșat protestele, era cum vor reacționa autoritățile care avuseseră înțelepciunea să lase în stradă doar poliția și nu trimiseseră la înaintare trupele de voluntari Basij ale Gărzilor Revoluționare. Aseară, lucrul acesta s-a întâmplat și au pornit contra-manifestațiile. Protestatarii au ars portrete ale Liderului Suprem, Ayatollahul Khamenei – un asemenea gest n-a îndrăznit nimeni să facă, în toată istoria de aproape patru decenii a teocrației ieraniene), iar contra-protestatarii scandau „Moarte răzvrătiților!”.
Regimul nu va fi răsturnat de manifestații, chiar dacă numărul celor care ies în stradă crește. Poate fi însă puternic zdruncinat, dacă regimul va continua organizarea de contramanifestații și va deschide calea războiului civil.
Pe de altă parte, dacă președintele Trump va continua să se exprime în favoarea protestatarilor, nu va face decât să dea apă la moara propagandei liderilor de la Tehran despre „agenturile străine” și să-i solidarizeze pe iranieni.
Azi-dimineață, ministrul de Interne Abdulreza Rahmani-Fazli a făcut un apel la vigilența cetățenilor (demers riscant) și a denunțat „comploturile” împotriva Iranului. „Evenimentele și incidentele din ultimele zile au provocat îngrijorare, neliniște și nefericire poporului nostru drag”, a adăugat acesta, avertizând cu blândețe pe cei care distrug bunuri publice că vor suporta rigorile legii și asigurând poporul că guvernanți lucrează pentru rezolvarea revendicărilor economice. „Poporul nostru drag și-a urmărit totdeauna și va continua să-și urmărească drepturile pe căi legale”.
Pe aceeași groasă linie propagandistică s-a situat, tot astăzi, declarația Procurorului General. După ce prim-vicepreședintele stagului, Eshaq Jahangiri, declarase că toți indicatorii economici sunt buni și că e vorba doar despre o creștere a prețurilor la unele produse ale cărei cauze vor fi analizate, Procurorul General, înaltul cleric Muhammad Jafar Montazeri, a plusat, anunțând că Justiția anchetează o serie de cazuri de implicare în contrabanda cu bunuri a unor rezprezentanți ai autorităților și a rudelor acestora.
Până acum, s-au raportat oficial doar doi morți, la Tehran, fără să se precizeze cauza decesului. Zvonurile – care ar putea augmenta protestele – vorbesc despre zeci de morți și mii de arestați.
Mâine, va fi convocat Parlamentul (Anul Nou iranian se sărbătorește în martie).
Ceea ce poate fi dedus cu certitudine din presă și din relatările care circulă pe rețelele de socializare (după ce obligatoriu îndepărtăm toate parti-pris-urile) este că protestele nu doar cresc în intensitate, ci se și radicalizează.