Iranul – una dintre temele fierbinți ale săptămânii care începe
Premierul Netanyahu e de vineri la New York, după o vizită în țări ale Americii Latine. Nici n-a coborât bine din avion și a lansat una dintre temele discursului pe care l-a pregătit pentru săptămâna viitoare: „Israelul nu va tolera o prezență militară iraniană la granița noastră de nord, pentru că ar reprezenta o amenințare nu doar pentru noi, ci și pentru vecinii noștri arabi și ne-ar obliga să acționăm pentru a preveni aceasta”.
Conform oficiosului său, Israel Hayom, președintele Trump l-a asigurat deja că „SUA nu va permite Iranului să preia controlul asupra Siriei. SUA nu va lăsa Israelul singur în arenă”. Asigurările vin după refuzul lui Putin de a-i promite lui Netanyahu (care se deplasase până la Soci pentru asta) că la sfârșitul războiului îi va alunga pe aliații lui iranieni de pe pământul sirian. Premierul israelian va mai aminti în discursul din plen despre bănuite fabrici de armament pe care Tehranul intenționează să le ridice în sudul Siriei. Și desigur, va vorbi despre pericolul nuclear iranian, nu înainte de a spori presiunile asupra președintelui Trump, în întâlnirea pe care cei doi o vor avea în marja reuniunii, de a revizui Acordul Nuclear parafat de Statele Unite, Rusia, China, Franța, Marea Britanie plus Germania în vara lui 2015 și a cărui punere în aplicare a început în ianuarie 2016 prin ridicarea eșalonată a sancțiunilor economice.
În privința Acordului, Netanyahu bate la o ușă larg deschisă, președintele Trump considerându-l încă din campanie „cea mai proastă afacere negociată vreodată”.
Repetatele amenințării cu ruperea acordului ale președintelui Americii s-au ciocnit de declarațiile bombastic-amenințătoare ale liderilor iranieni. Mai puțin ale elegantului președinte Ruhani, căruia însă i-a pregătit terenul astăzi purtătorul de cuvânt al Externelor, vorbind despre politicile ostile anti-iraniene și iranofobia Washingtonului.
Cât despre afirmațiile Liderului Suprem, făcute tot astăzi, ele trebuie contextualizate în retorica politico-religioasă, inspirată de charismaticul Khomeini. Până și formulele au rămas aceleași, de pe timpul Părintelui Revoluției Islamice. Ayatollahul Khamenei a amenințat Statele Unite că orice pas greșit în privința Acordului Nuclear va declanșa reacția necruțătoare a Republicii Islamice, a vorbit de Marele și Micul Satan (SUA și Israel), despre „mâinile murdare care au răspândit semințele terorismului în regiune”, pe care, grație lui Allah, iranienii sunt pregătiți să-i umilească din nou etc. etc..
Adevărata problemă cu Acordul Nuclear – și Netanyahu știe asta mai bine ca oricine, a înțeles-o și la Soci – este că pe puțin două dintre cele șase țări semnatare nu vor fi de acord cu revizuirea – Rusia și China. Astfel încât retorica mesianică a premierului israelian (cu accente patetice care aduc cu ale Liderului Suprem) îi va impresiona pe mulți, dar cam atât.