Israel – anticorupție cu amortizor
„Luptă împotriva corupției” nu există, în înțelesul patetic și becisnic pe care i-l dăm noi. În Israel, există pur și simplu o Justiție care funcționează și, fără să înfunde statistici autoelogioase cu asta, a băgat în pușcărie de la președinți și prim-miniștri, la miniștri și înalți funcționari de stat. (Fostul premier Ehud Olmert, condamnat pentru corupție, a ieșit din pușcărie la începutul lui iulie, după 16 luni de detenție).
Un client important al polițiștilor și procurorilor israelieni este, de ani de zile, premierul Netanyahu. Între cele trei dosare de corupție în care e cercetat – 1000, 2000 și 3000 – primele două sunt în stadiu avansat de documentare.
Interogatoriile au avut loc discret, la reședința sa.
Ieri, Poliția a anunțat că Benjamin Netanyahu e suspect de luare de mită și abuz de încredere și că Ari Harow, fostul său consilier pe probleme de politică externă, pe vremea când se afla în opoziție, apoi șef al campaniei din 2009 și șef de cabinet (2009-2010 și 2014-2015) e dispus să devină martor al acuzării. Cu alte cuvinte, să-l denunțe pentru a-și ușura pedeapsa, el însuși fiind urmărit pentru fraudă, abuz de încredere, luare de mită și spălare de bani.
Cele două spețe în discuție astăzi, Cazul 1000 și Cazul 2000, se referă la cadourile foarte scumpe, nedeclarate, primite de Netanyahu și de soția sa, precum și la înțelegerea secretă cu editorul de la Yedioth Ahronoth. Acestuia din urmă premierul Israelului i-a promis că îi va rezolva problemele cu concurența (Israel Hayom, ziarul sponsorizat de prietenul său, miliardarul american Sheldon Adelson, care până la criza de la Muntele Templului fusese altarul cultul personalității lui Bibi), cu condiția ca Yedioth Ahronoth să-l prezinte într-o lumină favorabilă.
Iluștri prieteni de peste Ocean ai premierului (Alan Dershowitz) îl apără cu înverșunare: „Chiar dacă ar fi vorbit cu Yedioth Ahronoth, ce e penal în asta? Fiecare politician în istorie încearcă să ajungă la înțelegeri cu media… iar în cazul nostru nu s-a întâmplat. Dacă târâm politicieni în Justiției doar pe temeiul a ceea ce spun ei, toți politicienii din lumea de azi ar trebui să fie sub anchetă”.
În ce-l privește, premierul Netanyahu a negat mereu acuzațiile ce i se aduc. Ieri, comunicatul a venit din partea Guvernului: „Respingem total aserțiunile nefondate formulate împotriva prim ministrului. Campania de schimbare a Guvernului este în plină desfășurare, dar este sortită eșecului, dintr-un motiv simplu – nu va fi nimic, fiindcă n-a fost nimic”.
Doar că, în Israel, procurorii nu schimbă guverne. Procurorul General Avichai Mendelblit a declarat că se fac progrese în cele două dosare și a făcut un apel la jurnaliști să lase anchetatorii „să lucreze în liniște, pentru aflarea adevărului”.
În liniște, ieri, soția premierului, Sara, a fost audiată în dosarul deturnării destinației unor bani publici pentru niște amenajări la reședințele familiei.