Israelienii plimbă astăzi viruşii de la unul la altul, cu ştampila de vot
Carantinaţii au la dispoziţie 11 secţii speciale.
Aproape şase milioane şi jumătate de israelieni sunt aşteptaţi azi la a treia rundă de alegeri parlamentare. Prima rundă de legislative anticipate s-a desfăşurat în aprilie, a doua în septembrie (alegerile la termen ar fi urmat să se desfăşoare în noiembrie).
Celor aproximativ 1.700 de cetăţeni aflaţi în carantină sau în izolare li s-au pregătit 11 secţii speciale. Din comisia de votare vor face parte volutari ai echipelor care lucrează pe ambulanţă, în costume de protecţie. Carantinaţii trebuie să ajungă la secţie singuri şi numai în maşina particulară. Probabil cei care n-au automobile vor fi obligaţi să rămână acasă.
Nu se pot lua măsuri speciale, aşa că electorii vor trebui să fie foarte atenţi ca, după ce pun mâna pe ştampila de vot, să n-o ducă la gură, nas, urechi, ochi până nu ajung să se spele.
Deocamdată, peste 400.000 de alegători au declarat că nu au de gând să se prezinte la vot, de teama coronavirusului. Principalii competitori – partidul Likud al lui Netanyahu şi alianţa Kahol Lavan a lui Benny Gantz – speră fiecare ca absenteiştii să fie din tabăra adversă.
Din păcate, ultimul sondaj de opinie poziţionează Likud şi Kahol Lavan la egalitate, ceea ce n-ar exclude un al patrulea tur de scrutin.
Pragul electoral e de 3,25 la sută, respectiv patru mandate din 120. A treia forţă electorală rămâne aşa-numita Listă Arabă (o alianţă de partiduleţe ale cetăţenilor israelieni de etnie arabă), creditată în sondaje cu 15 mandate (la anticipatele din septembrie obţinuse 13).
A fost, ca de obicei, o campanie murdară, în care Netanyahu şi-a dat măsura lipsei de scrupule şi în care novicele într-ale politicii, Benny Gantz, a acţionat „cu mănuşi”, ceea ce a făcut-o pe Rina Matzliah (un fel de Denise Rifai) să-l numească, alaltăieri, în studioul său de pe Canal 12, „semi-zombi”.