Puneți în loc de Charlie orice nume vreți dumneavoastră. Orice pamfletar care v-a călcat pe nervi cel puțin o dată. Orice om de televiziune, orice ziarist de hârtie sau de pixeli pe care l-ați înjurat vreodată. Puneți-i pe toți cei care v-au supărat și la urmă puneți-vă pe dumneavoastră. Ați apăsa pe trăgaci?
Se spune că ei cred și noi nu mai credem în nimic. Că ei, fundamentaliștii cu convingeri ferme și stricte, sunt soldați ai credinței, în timp ce noi, restul, suntem copiii orfani ai cinismului. Că civilizația occidentală va sucomba sub propria-i lipsă de transcendență. La toate aceste baliverne, oameni diverși și atât de diferiți unii de ceilalți, din Paris, Londra, New York sau București au răspuns, în piețe sau pe rețelele sociale, clar și răspicat: Je suis Charlie.
Fără emfază, fără sete de răzbunare, fără semne de exclamare, Je suis Charlie este un veritabil manifest al libertății și solidarității umane și un minunat răspuns al oamenilor liberi la crimă și la fanatismele de orice fel. Civilizația apuseană își redescoperă și își afirmă una dintre valorile fundamentale care stă la baza ei: libertatea de exprimare. Je suis Charlie înseamnă că îți respect libertatea de a spune ce spui, chiar dacă poate nu îmi place ce spui. Într-o lume în care mulți au tentația de a suprima libertățile individuale, civilizația occidentală își găsește forța de a-și exprima credința fundamentală în viață și libertate.
Je suis Charlie este o victorie a vieții, într-un moment în care moartea citește ziarul.