Prima pagină » Puterea Gândului » Jeg TV: Noul CNA se face că plouă

Jeg TV: Noul CNA se face că plouă

Jeg TV: Noul CNA se face că plouă
Dacă pe vremea defunctului Ralu Filip se interziceau „Paraziții" și desenele animate, ca elemente dăunătoare, acum la CNA se încearcă îmblânzirea monștrilor de mlaștină din televiziuni cu premii de excelență

La 82 de ani, Sergiu Nicolaescu a murit. Abia apoi l-au ciuruit televiziunile. Au creionat văduva neagră, îmbrăcată în alb, care l-a băgat pe maestru în focurile iadului, au dat la maximum volumul mizeriei umane care a urlat și a blestemat „Nu-l ardeți!”. Apoi, pe înserat, au inventat un fiu nelegitim care a sosit din Germania să oprească păcatul incinerării și să fure averea lui Nicolaescu. Minunea a durat trei zile.

Astăzi, la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) era așteptată pedeapsa. A venit în schimb Moș Crăciun. Amenzile au fost atât de blânde, iar explicațiile membrilor CNA au fost atât de aiuristice, încât au râs și avocații televiziunilor. Pe holurile CNA s-a înregistrat un breaking news veritabil. Jurnaliștii prezenți să relateze evenimentul, inclusiv cei ai televiziunilor sancționate, au fost atât de uimiți de șovăiala și dublul standard al CNA, încât au rămas cu gura căscată, apoi i-au luat agresiv la întrebări pe membrii forului.

Din 2013, CNA intră în anul Zen. Nu mai vrea să dea amenzi, vrea să dea premii de excelență pentru televiziuni. Pe principiul că unde nu a reușit polițistul rău va reuși cel bun, CNA, prin noua conducere propusă de Guvern și de USL, și-a propus să stimuleze televiziunile să respecte Codul Audiovizual cu vorba bună, nu cu jordia suspendării emisiei acolo unde doare mai tare, în prime time.

Postul România TV a fost declarat astăzi la CNA campionul mocirlei din audiovizualul românesc, prin modul în care a încălcat orice principiu jurnalistic în dezbaterile și relatările de la moartea lui Sergiu Nicolaescu. Membrii CNA au amendat însă postul cu un pic peste 20.000 de euro. Fără întrerupere de emisie, fără citit pe post sancțiunea.

Ce e mai grav e că astăzi CNA a stabilit un mercurial al mizeriei televizate și al încălcării regulilor jurnalismului. Mimezi dezbaterea, dar îl chemi pe Vadim Tudor în studio, să spumege la adresa unei văduve care își duce soțul pe ultimul drum? E ieftin, 10.000 de lei (amendă luată de Realitatea TV).

Ești urechist sau pur și simplu lacom de audiență, preiei o știre neverificată și o dai senin pe surse? E un pic mai scump, 20.000 de lei (Antena 3 a preluat imediat de la România TV cererile false din instanță, depuse în numele presupusului fiu nelegitim născut în studioul România TV).

Pici chiar în șanț și mergi cu camera ascunsă la morgă, ca să ai pretext de scandal cu averi furate și fii nelegitimi? Filmezi cum nici operatorii OTV nu știau, în vremurile lor bune, mizeria umană care se adună la toate funeraliile de celebrități? Lansezi cu mare pompă, ca pe o dezvăluire de presă, un scandal inventat, cu un fiu nelegitim care nu există și cereri false depuse în instanță, în care identitatea unui fost jurnalist al concurenței a fost furată? E chiar superofertă, la 100.000 de lei amenda (România TV).

Monștri sacri ai mocirlei de la toate televiziunile își rod unghiile de nervi. De ce mizeria ca divertisment costă mai mult la CNA decât mizeria ca știre? Măcar la ei lumea nu o ia așa în serios, dar la știri, la „breaking news”, se pune botul în masă. E jurnal de știri, e jurnalism serios.

Dacă domnul Sebastian Ghiță, deputat PSD și patron al România TV, nici nu a sughițat probabil la auzul acestei amenzi, domnului Dan Diaconescu probabil că i s-a umflat un vas de sânge și l-a luat cu fierbințeli. Pentru ce a mințit și a șantajat ani la rând pe OTV? Pentru ce a intrat dumnealui în tomberon, la propriu și la figurat? Pentru ce era el cât pe ce să își piardă licența de emisie și pentru ce a plătit sute de mii de euro pe amenzi maxime la CNA? Ca să vină acum niște epigoni ca România TV, care au copiat tot ce au învățat de la OTV, și să scape cu o măslină de 20.000 de euro?

Apoi poate vor sări și alții. S-au înnegrit ecranele la ora 19.00 și s-a citit 10 minute un text insipid, în loc să înceapă principalele emisiuni de prime time, ca pedeapsă după ce Vadim Tudor s-a porcăit în direct cu Moculeasca sau după ce Zăvoranca s-a păruit și s-a înjurat cu maică-sa, la alte posturi de televiziune. A tunat și a fulgerat la CNA cu ocazii mult mai subțirele decât maratonul de trei zile, cu cadavrul lui Sergiu Nicolaescu în cârcă.

Pentru toată tărășenia, viitoarea președintă a CNA, Laura Georgescu, propusă în Consiliu de premierul Victor Ponta, a încercat o explicație care ar merita fără îndoială titlul „Șoc, incendiar și exploziv”: poate era program de sărbători în perioada funeraliilor și nu erau destui jurnaliști la muncă, de aceea s-a căzut în hărdău. Nici nu aveau ce să dea altceva, bietele televiziuni, pentru că și celelalte instituții erau tot „în program de sărbători”, a mai spus șefa CNA.

Venerabilul Christian Mititelu, membru CNA, spune că derapajele trebuie sancționate. Tace mâlc când îl întrebi de ce tot el a propus astăzi cea mai mică sancțiune pentru televiziuni, adică 10.000 de lei. Nu sesisează că se contrazice singur, în fața jurnaliștilor pe care are pretenția că îi educă din fotoliul CNA. Zice că nu i s-a părut chiar așa de rău ce a văzut la televizor.

Privind astăzi la Răsvan Popescu, fostul președinte al CNA care a condus ședința, cum cerea propuneri de sancțiuni și întâlnea din partea colegilor săi priviri lăsate în jos și tăceri confuze, am revenit cu picioarele pe pământ.

CNA este doar o altă adunare numită politic, formată din cvasiprofesioniști sau pafariști de-a dreptul într-ale audiovizualului, și pusă să reglementeze un domeniu sensibil la reguli și opreliști. Pus să aplice o lege și un Cod cu sancțiuni clare, chiar dacă uneori prost formulate, la CNA au primat dintotdeauna orgoliile personale, ghionturile de partid și interesele politice.

Dacă pe vremea defunctului Ralu Filip se interziceau „Paraziții” și desenele animate, ca elemente dăunătoare, acum la CNA se încearcă îmblânzirea monștrilor de mlaștină din televiziuni cu premii de excelență. Cam aceasta este diferența de viziune de la Adrian Năstase, care l-a propus șef la CNA pe Filip, la Victor Ponta, care a instalat-o pe doamna Laura Georgescu.

Ce va rămâne la fel și în era „Cartoon Network” de sub Năstase, și în cea „Zen” de sub Ponta este suspiciunea. Șefa CNA, Laura Georgescu, are un soț care lucrează ca editor la TVR, dar declară senin că nu vede niciun conflict de interese în toată situația. Aceasta este o suspiciune măruntă.

Ceva mai greu de înghițit este întrebarea dacă CNA poate să dicteze o sancțiune dură unui post de televiziune care este deținut de un deputat PSD, Sebastian Ghiță, care pe deasupra mai e și prieten la cataramă cu premierul Victor Ponta. Sau, în aceeași logică, împotriva altor posturi tv deținute de fiica unui bun coleg de alianță, pe nume Dan Voiculescu.