Jurnaliștii de la Sky News nu sunt tocmai teroriști

Jurnaliștii de la Sky News nu sunt tocmai teroriști
Publicat: 12/08/2016, 17:23

În cazul Sky News versus România aș fi vrut să discut mai mult despre jurnalism și standardele sale, pentru că încă de la apariția reportajului, când mințile înfierbântate din presă căutau traficanții de arme prin păduri, am ridicat o serie de semne de întrebare vizavi de așa-zisa anchetă jurnalistică, în care traficanții de arme pozau ca la show-urile de talente, iar ziariștii făceau stand-up-uri cu acești români periculoși care prezentau artistic niște arme pe fundal, să dea bine în cadru.

De la început, am crezut că reportajul este o făcătură. Cu toate acestea, mă văd nevoită acum să iau apărarea jurnaliștilor de la Sky News și asta dintr-un motiv foarte simplu. Pe surse, procurorii DIICOT au anunțat că ar putea să extindă ancheta asupra lor pentru infracțiuni contra securității naționale.

Mai exact, este vorba despre o infracțiune prevăzută în Codul Penal astfel: „comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

Deja, trei dintre figuranții români care au apărut în filmulețul Sky News au fost puși sub învinuire pentru complicitate, ceea ce, logic, înseamnă că se va merge mai departe.

Această perspectivă legală a instituțiilor statului, motivată în acest caz doar propagandistic până acum, deschide drumul pentru cenzura jurnaliștilor, de această dată a celor mai onești decât cei de la Sky News. De altfel, această prevedere promovată în noul Cod Penal în urmă cu aproape 10 ani a stârnit la vremea respectivă numeroase critici ale societății civile, însă s-a regăsit în forma finală a legii.

Spun propagandistic, pentru că vine să dea satisfacție celor care s-au simțit loviți în orgoliul național. Ca de obicei, serviciile au acționat tactic, folosindu-se abil de naivii, dar și de interesații din presă, dispuși să servească, din rațiuni diverse, unui interes care, până la urmă, nu este al lor.

Nimeni nu se întreabă serios cum s-a ajuns până aici în condițiile în care luni șeful DIICOT lua în derâdere sceneta Sky News. Nimeni nu se întreabă de ce SRI, în ale cărui atribuții intră prevenirea și combaterea terorismului, a tăcut mâlc, deși jurnaliștii britanici susțin că au negociat luni de zile cu așa-zișii traficanți de arme români. Nimeni nu se întreabă serios cum brusc, după trei zile de la izbucnirea scandalului, au fost furnizate și au apărut în media și imagini surprinse pe camerele de supraveghere atunci când cei de la Sky News au venit în România. Cum au apărut ele chiar la momentul potrivit?

Cu ce sunt mai periculoși jurnaliștii britanici care au regizat acest Rambo prin pădurile din România, decât cei de pe la noi care, de exemplu, l-au acuzat pe Traian Băsescu, la vremea respectivă președinte și șef al CSAT, că făcea trafic cu arme, care l-au acuzat pe președintele Klaus Iohannis că făcea trafic de copii?

Cu informațiile de până acum, nu cred că reportajul Sky News este o chestiune de siguranță națională. Jurnaliștii britanici sunt cel mult niște „teroriști” ai breslei, care au încălcat orice regulă pentru a detona o bombă de presă. Asemenea situații se reglează altcumva decât o paradă inutilă de forță și imagine.

Personal, eu nu mă simt mai în siguranță acum, dimpotrivă. Faptul că, folosindu-se de niște mardeiași, cel mult, și de niște lucrători în presă fără scrupule, autoritatea statului se va simți datoare să-mi bage un pumn în gură când va avea chef, asta mă sperie de-a binelea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul din Pantelimon, în care un băiat de 9 ani a...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
„Ne-am bătut până la ultimul braț”. David Popovici, prima reacție după câștigarea medaliei de aur...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
David Popovici e campion olimpic la 200 metri liber şi aduce prima medalie pentru România...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi,...
Românii, mai săraci din toamnă. Vestea care le pune capac
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Iată domeniile în care sunt estimate creșteri de prețuri!