Prima pagină » Puterea Gândului » Kim Jong-un l-ar fi împușcat, dar nu l-ar fi compromis

Kim Jong-un l-ar fi împușcat, dar nu l-ar fi compromis

Kim Jong-un l-ar fi împușcat, dar nu l-ar fi compromis
Wrestlingul geopolitic dintre cei doi titani ai imprevizibilului- Trump și Kim - continuă.

Președintele Donald J. Trump și-a compromis grav ministrul de Externe. Nepotul Președintelui Etern l-ar fi împușcat, dar nu l-ar fi compromis. L-ar fi făcut dispărut, l-ar fi trimis la munca de jos, atât de jos încât să nu mai poată fi niciodată de nimeni observat.

Aflat ieri pe drumul de întoarcere de la Beijing, după ce se străduise din răsputeri să sape canale diplomatice spre Coreea de Nord, Secretarul de Stat Tillerson a fost întâmpinat de Trump la venirea acasă cu tweetuituri. Tweet-ul nr. 1: „I-am zis lui Rex Tillerson, minunatul nostru Secretar de Stat, că își pierde vremea încercând să negocieze cu Micul Om-Rachetă…”.  Tweet-ul nr. 2: „… Păstrează-ți energia, Rex, vom face ce trebuie făcut”. Tweet-ul nr. 3: „A te purta frumos cu Omul-Rachetă n-a funcționat 25 de ani, de ce ar merge acum? Clinton a eșuat, Bush a eșuat și Obama a eșuat. Eu nu voi eșua”.

Nu e prima oară când Trump își contrazice public ministrul de Externe (a mai făcut-o în privința Qatarului, a făcut-o și în Arabia Saudită), dar niciodată cu brutalitatea ironică de acum.

Tillerson e obligat să demisioneze. Nici un lider din lumea asta nu-i va mai da credit, nimeni nu-l va mai lua în serios.

Cu credibilitatea țăndări, va trebui să-i cedeze locul doamnei Nimrata Haley (ambasadorul Statelor Unite la ONU), care îl pândește demult. Spre deosebire de amatorul dar echilibratul Tillerson, Haley – o distinsă ageamie – e de-a dreptul dezlănțuită și, din ianuarie 2017, de când a fost numită la Națiunile Unite, ignoranța ei înșiră gafă după gafă.

În rest, e limpede pentru toată lumea – în primul rând pentru cei vizați – că Administrația Trump are o vagă viziune asupra lumii și nici o soluție. Valabil pentru Peninsula Coreea, ca și pentru Orientul Mijlociu.

Președintele Americii continuă să se decredibilizeze profund și pe sine, amenințând din nou Coreea de Nord cu distrugerea, definind diplomația ca pe o pierdere de vreme. Dar nici aliații săi cărora le-a promis să-i protejeze – Coreea de Sud și Japonia – nici China nu vor accepta vreodată soluția militară, înțelegându-i bine consecințele dezastruoase.  Până să priceapă asta și președintele Trump, în regiune va începe o furibundă cursă a înarmării nucleare.