Klaus cel nu Foarte Intransigent
După aproape doi ani de vacață (a titularului), președintele Klaus Iohannis l-a propus intempestiv la directoratul Serviciului de Informații Externe pe deputatul Gabriel Vlase. În faptul că personajul e membru PSD, admiratorii necondiționați ai președintelui au văzut nu că ar avea toate șansele să fie acceptat de majoritatea parlamentară, ci o iscusită mutare strategică. Ba au și legendat personajul: că n-ar fi chiar așa de pesedist, că e mai degrabă un liberal sub acoperire, o capacitate (însă tot sub acoperire) ș.a.m.d.
Dacă ar fi patron de echipă din prima ligă, aș spune că Președintele n-are mână bună la oameni. După Vasilica Viorica Dăncilă (a cărei naivitate absolută mă împiedică să-i mai fac vreodată vreun reproș), lucrul cel mai evident care se poate afirma despre Gabriel Vlase e că și-a plagiat doctoratul. Și că – așa cum însuși specifică – e autorul a trei „volume”: „Provocări strategice” (2007), „Securitate în Europa de Sud-Est – Actualitate și perspective strategice” (2010), „Elemente de Geopolitică și Relații Internaționale” (2012), precum și contributor la „volumul” din 2011, „Cunoaștere Strategică în Zona Extinsă a Mării Negre, sub egida Harvard Kennedy School”. Inutil să precizez că le caut asiduu de două săptămâni și cred că s-au epuizat înainte de a fi publicate (era să greșesc și să zic plagiate). Celor de la Newsweek România, care au documentat povestea cu doctoratul, autorul operei științifice de mai sus le-a răspuns memorabil: „Nu neg, dar, în 99% din cazuri, am o construcție cinstită care s-a răsfrânt asupra activității mele”.
Altminteri – obișnuitul curriculum vitae de băiat pompat de Servicii, un reprezentant de marcă a ceea ce Liviu Dragnea ar numi „statul paralel”. De ce l-a ținut președintele Camerei în imediata proximitate? Din masochism politic.
Astăzi, Gabriel Vlase, alesul lui Iohannis – votat cu frenezie în Parlament de pesediști și de liberalii lui Orban deopotrivă – a depus jurământul, după ce ieri votase Codul Penal.
Mi-am amintit, urmărind momentul solemn de la Cotroceni, de cuvintele Președintelui României: „Dacă o persoană publică a plagiat, trebuie să depășim situația și persoana trebuie să plece din funcție. Dacă un profesor universitar a plagiat, el trebuie să plece. Nu vreau să personalizăm discuția. Cine a plagiat pleacă. Este o formă de hoție, dacă vrem să construim o societate mai bună. Trebuie să fim foarte intransigenți”.
Straniu e ce i-a spus Președintele proaspătului director al SIE, dr.Vlase, după ce – cum altfel? – i-a urat succes: „Sper să ajungeți la concluzia că ați făcut un pas corect acceptând” . Ce să înțelegem din asta? Că civilul s-a lăsat greu? (Altul pe care nu-l merităm).
Nu i-a cerut nimeni lui Klaus Iohannis să fie nici bine făcător, nici jucător, nici lupător, ci pur și simplu prezent. Altfel riscă să nu bage de seamă când cuplul Dragnea-Tăriceanu se va decide să-și facă hatârul și să-l suspende.