Am intrat în an de alegeri – în mai, locale și, în noiembrie, cele parlamentare. Strategiile partidelor se scriu în timpul ăsta în birouri, cârciumi si mansarde, cu aer de planuri de salvare.
Cam cum vor încerca să ne păcălească tura asta? Pe care dintre problemele, pe care tot ei le-au creat, vor spune că le vor rezolva? Ce compromisuri se jură că nu vor face până când le vor face cu prima ocazie ivită?
Astea sunt câteva dintre intrebările pe care ni le punem, legat de ei. Dar cele legate de noi, cei care avem buletin valabil si timp sau chef să mergem la vot?
Noi ce compromisuri spunem că nu mai facem, atunci când votăm? O să scăpăm, vreodată, de soluția meschină a alegerii răului cel mai mic?
Trebuie să fie un exercițiu de curaj și din partea celor care vor accepta să fie pe liste, pentru ca locul de primar sau cel din consiliu te califică direct pentru un loc în închisoare, via DNA.
Se poate face cel mai mare partid, doar cu cei care au trecut pe-acolo. Și ce bătaie ar fi acolo, ce de nume mari ar candida pentru postul de președinte al partidului…
O să fie mulți pentru care aceste alegeri chiar vor aduce mult bine sub formă de bani – tipografiile care vor printa afișele electorale și toate matrialele care vor murdări satele și orașele, fotografii care vor face pozele de campanie, producătorii de pungi, de pixuri, brichete, șepci, tricouri, stegulețe și, mai ales, cei care stau ‘de șase” pe net să comenteze, să înjure, să se simtă importanți cu ‘munca’ lor dintr-un subsol de cladire.
Până una-alta, zăpada și frigul ne iau, iar, peste picior. Trenuri inghețate și întârziate, drumuri albe si blocate, case și calorifere reci. Este totuși o iarna blândă și a reușit, fără voia ei să facă oamenii furioși, pentru că la ușă le bate frigul si preotul cu boboteaza, nu căldura. Noroc ca sunt milioane de Ioni si Ioane in țară și se mai incălzesc mâine la petrecere.
Între cele două ture de alegeri și probabile dezamăgiri, măcar vin două evenimente la care ne bucurăm orice-ar fi – Campionatul European de Fotbal si Olimpiada de Vară.
Cum-necum, sportul și cultura încă țin România in viață în rândul lumii.
Franța și Brazilia sunt gazdele. La un moment dat aveam și noi Micul Paris. Acum, ne-am dus mai mult spre ceilalți, spre Rio, că România a devenit Marele Carnaval. An de an, lună de lună, zi de zi, tur de tur.
Daca vrei sa-i urmaresti activitatea lui Cornel Ilie, poti da ‘follow” la pagina https://www.facebook.com/cornel.ilie.54