Diferențe de până la… 30 procente, între PSD și PNL. Cât privește USR, e fie exagerat de sus, fie umilitor de jos.
Casele noastre de sondaje sunt și ele instituții de propagandă.
Oricum, curățând cifrele de saliva obedienței politice, suntem într-un trend pe care l-a anticipat toată lumea. PSD e bine înșurubat în frunte, dar (destul de) departe de a izbuti să formeze majoritatea. PNL are un scor jenant de slab, USR – un scor jenant de bun, dacă ne gândim că l-a obținut fără structuri în teritoriu.
E de văzut prezența finală, care – dacă e slabă – avantajează PSD, dacă e destul de mare lucrează în favoarea PNL. În fine, legenda spune că „la adăpostul întunericului” iese întotdeauna masiv electoratul de dreapta și, eventual, grupurile: Martorii lui Iehova, Martorii lui…
Repausații lui Dragnea se răsucesc în morminte. Anul acesta, se spune, nu mai merge cu mișmașuri. Există o tabletă care înregistrează tot. Asta mă bucură, n-am știut că o amărâtă de tabletă, fie și de ultimă generație, poate anihila racile de generații. Mai sunt listele suplimentare, însă oricât s-ar umfla tot nu înseamnă mare lucru.
Va intra în Parlament partidul lui Băsescu? Aceasta e-ntrebarea. Unele sondaje îl dau ca trecând ștacheta de 5 la sută, altele nu. Cred că în cazul PMP acționează spirala tăcerii, care în America s-a văzut în toată splendoarea ei la votanții lui Trump.
E clar acum că PSD și ALDE au toate șansele matematice să facă majoritatea în Parlament. Dar în spatele matematicii mișună oamenii, iar în cârca oamenilor stau dosarele, încât – la un semn – pot bascula dintr-un partid într-altul, chiar dacă o vor face, ca niciodată, dinspre câștigători spre perdanți.