Licitație calmă, fără strigare, pentru CFR Călători

Publicat: 27 09. 2012, 13:04
Actualizat: 10 01. 2020, 18:26

Corul Investitorilor (recitativ): Zum, zum, zum, zum… Sătui și plini, cu adăpost/ Cu bonitate și cu rost/ Am ramasat tot ce-am putut/ BET-C, BET-FI: ne-am priceput/ De-i vineri roșu, verde-i luni/ Mai vrem acțiuni! 

Remus Vulpescu (șeful Oficiului Anticipațiilor Statului, președintele Comisiei de Privatizare): Doamnelor și domnilor, stimați telespectatori, dragi participanți! Fiți cu ochii-n patru, că nici nu știți când pierdeți. Deci. Ce-avem noi aici…?

Romulus Lupescu (secretarul Comisiei de Privatizare): Tarom?

Remus Vulpescu: Gre-șit! Îți dau un indiciu: nu zboară!

Romulus Lupescu: Hidroelectrica!

Remus Vulpescu: Gre-șit! Iți mai dau un indiciu: trece prin Caracal.

Romulus Lupescu: OTV.

Remus Vulpescu: CFR!

Adjudecatabilii se foiesc pe scaune, cască, se scobesc în portofel.

Remus Vulpescu: Avem aici plicurile sigilate. La licitație s-au prezentat, după cum urmează: una persoană juridică, două persoane fizice și poporul român. Vi-i prezint, pe scurt, și apoi, conform procedurilor, vă spun cine va fi eliminat. Persoana juridică e chiar CFR Călători – televiziunile care transmit în direct pot să titreze „senzațional”. Deci: o unitate deosebită, care, văzând că e scoasă la privatizare, s-a gândit, în ultimul moment, să se răscumpere singură. Un gest frumos! Cele două persoane juridice sunt – coincidență sau nu – surori. Despre poporul român ce-aș putea să mai adaug la ce deja cunoașteți? Și acum, ca să nu vă țin prea mult în suspans, vă spun pe cine vom descalifica din start. Pe cine credeți?

Adjudecatabilii nu mai suportă tensiunea, camerele iau în gros-plan ofertele.

Remus Vulpescu: Ați ghicit: pe surorile fizice. După experiența de la Oltchim cu domnul Dan Cristian Diaconescu, nu mai dorim persoane. Iar acum – atenție mărită! Știți zicala: cu atenție mărită, orice curvă se mărită… Iată plicurile, sunt sigilate, n-a umblat nimeni la ele sau, chiar dacă a umblat, a avut timp să le lipsească la loc întocmai. Înainte de a le deschide, vă reamintesc că licitația va fi câștigată de cel care oferă mai mult. Cu acest ingenios coupe-papier voi deschide oferta persoanei juridice CFR Călători. Conține o pagină numerotată cu 1, iar suma oferită este de… este de… indescifrabil. Această ofertă, redactată cu un scris grumos, caligrafic, pare a fi scăldată în lacrimi. Impresionant…. Continuăm, strivind și noi o lacrimă în colțul ochiului. Deschidem acum oferta poporului român. 25 de pagini – cifră simbolică – numerotate din două în două, de la 1 la 50. Iar prețul oferit este de… citez: „fără număr plus un goblen țesut de mână…”

Dan Diaconescu: Vă rog să citiți și proiectul de rentabilizare…

Remus Vulpescu: Cine sunteți (pentru spectatorii care n-au urmărit episodul întâi – Oltchin) și în ce calitate vorbiți?

Dan Diaconescu: Sunt un om simplu, obișnuit, un biet milionar, un umil ziarist din Caracal, pe scurt: poporul român.

Remus Vulpescu (către Romulus Lupescu): Să se consemneze în procesul verbal. Proiectrul de redresare o să-l citim pe roluri, într-o ediție specială. Acum trebuie să anunț adjudecatarul. (Își potrivește nodul cravatei, trage de manșete, își lustruiește freza): Adjudecatarul este… creăm puțin suspans …. este … mărim suspansul… este… poporul  român!

Dan Diaconescu: Mulțumesc.

Remus Vulpescu: Vă felicit. Aveți pachetul majoritar de 187,34 la sută din acțiunile CFR.

Dan Diaconescu: Și Călătorii?

Remus Vulpescu: În episodul de astăzi, am vândut CFR. Săptămâna viitoare, vindem Călători.