Liderii UE, alarmați de interesul lui Trump pentru Inițiativa celor Trei Mări
Faptul că Donald J. Trump va participa la a doua întrunire a Inițiativei poloneze a celor Trei Mări e de natură să-i îngrijoreze serios pe liderii UE, care deocamdată dau pe surse semnale de neliniște.
Inițiativa Celor Trei Mări, ale cărei baze au fost puse în urmă cu doi ani de Polonia și Croația, și-a desfășurat primul summit în vara lui 2016 la Dubrovnik.
Ideea președintelui Duda e o actualizare preponderent economică a proiectului strategic interbelic al marelui om de stat Józef PiÅ‚sudski, menit atunci să confedereze Polonia și Lituania pentru a ține piept expansionismului rus și a celui german. Spre deosebire de vechiul Intermarium, Inițiativa celor Trei Mări (Marea Neagră, Baltica și Adriatica) se referă la colaborarea, mai cu seamă în materie de tansporturi și energie, dintre țări central și est-europene.
Majoritatea analiștilor văd în aceast proiect de confederație un Grup de la Vișegrad (Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria) lărgit, adăugându-i-se în primă instanță România și Ucraina, apoi Țările Baltice, Finlanda, Suedia și Norvegia. Majoritatea liderilor Uniunii Europene consideră Înițiativa celor Trei Mări fie o alternativă pentru momentul ruperii UE, fie chiar o tentativă de dezbinare a acesteia.
România a privit cu rezervă Inițiativa, trimițând anul trecut la Dubrovnik, la summitul cu cea mai înaltă reprezentare, un secretar de stat în Externe. Faptul că mâine, la Warșovia, va participa chiar președintele Iohannis nu înseamnă că țara noastră a avansat în formularea unei poziții oficiale ferme.
Prezența președintelui Trump este considerată ca o încurajare a naționalismului și antieuropenismului promovat de partidul președintelui Duda și o ofensă adusă Germaniei lui Merkel și Franței lui Macron.
Reprezentanții Casei Albe au anunțat că pragmaticul președintele Americii va fi interesat să promoveze exporturile de gaze în regiune.
Vizita lui Trump în Polonia, o țară despre care nu știe mare lucru, situată într-o regiune sensibilă despre care nu știe mare lucru, nu va schimba echilibrele instantaneu geopolitice din zonă, dar poate stârni noi tensiuni cu Germania.
România, care n-a cultivat aproape deloc parteneriatul strategic cu Polonia, se prezintă, din păcate, în aceste jocuri regionale, în continuare fără un proiect de țară.