Liderii UE ar trebui să-l invoce pe Sfântul Iuda, patronul situațiilor imposibile
Ce-l mai supără pe bașkan? Faptul că europenii îi pretind, în schimbul scutirii de vize în spațiul Schengen pentru cetățenii turci, s-o lase mai moale cu niște aliniate din legea antiteroristă. (Reamintesc nu tocmai în treacăt că, pentru regimul de la Ankara, kurzii sunt teroriști).
Cum, se bursucă Sultan ErdoÄŸan, ați lăsat deoparte democrația și libertățile când au dat atentatele peste voi, iar noi care ne confruntăm demult cu ele, noi, care avem victime mai multe, trebuie să emasculăm legea? Știți ce? Mai scutiți-ne! „Noi pe drumul nostru, voi pe al vostru!”.
Problema de nerezolvat – pentru care liderii UE ar trebui să-l invoce pe Sfântu” Iuda (nu pe vânzător, ci pe fiul lui Alfeu), patronul situațiilor imposibile – e că modificarea legii antiterorism constituie o condiție, alături de alte vreo șaptezeci, pentru ridicarea vizelor, iar ridicarea vizelor e condiția turcilor pentru a onora acordul cu privire la migranți.
Apropo de acordul Turcia-UE: premierul Ahmet DavutoÄŸlu, cel care l-a perfectat, a fost obligat să se retragă. Fapt care n-a fost tocmai o surpriză; era limpede de multă vreme, cam de când ambițiile lui se umflaseră peste măsură și ajunseseră să se ciocnească de mega-ambițiile Sultanului.
Pan-islamist cuviincios (nu neo-otomanist ca președintele), DavutoÄŸlu reușise să se facă mai plăcut în cancelariile europene decât irascibilul ErdoÄŸan.
Dacă președintele Turciei va trece rapid noua Constituție, care îi dă și pe hârtie puteri discreționare, va avea toate instrumentele pentru a ține în șah Europa, deschizând de câte ori va dori – cum a făcut-o în 2015 – robinetul cu migranți.
Vineri, într-un discurs aripat, rostit în fața simpatizanților din estul Anatoliei, la Malatya, o spune fără fandoseli:
„Când eu înfrunt întreaga lume, știu că toată țara, și mai ales cetățenii din Malatya, sunt în spatele meu”.
Dacă dăm la o parte staniolul retoric, „eu înfrunt întreaga lume” nu sună deloc liniștitor.