Ultrasionistă și de extremă dreapta, organizația „Im Tirtzu” (în ebraică, „Dacă îți dorești”) și-a decupat numele dintr-o celebră frază – „Dacă îți dorești, nu e un vis” – a lui Theodor Herzl, părintele sionismului politic modern.
Definită de Yitzhak Herzog, liderul opoziției, ca un McCarthism israelian, „Im Tirtzu” și-a intensificat activitatea de la jumătatea anului trecut, reînnoindu-și listele negre și demersurile de „demascare” a „cârtițelor din cultură”. În ianuarie, a întocmit și dat publicității documentul „Agenți străini în cultură”, acuzând de trădare de țară personalități ale vieții artistice – cap de listă, Amos Oz – pentru vina de a activa în organizații umanitare subvenționate din străinătate sau, pur și simplu, pentru vina de a se pronunța în favoarea apărării drepturile omului.
Primitivismul criminal al activiștilor „Im Tirtzu” e îndreptat, de fapt, împotriva tuturor celor care îi susțin pe palestinieni și care îndrăznesc să vorbească despre abuzurile autorităților.
Likud, partidul lui Netanyahu și miniștrii săi s-au delimitat rapid și decis de „Im Tirtzu”. A făcut-o într-un târziu și premierul, la sfârșitul lui ianuarie, răspunzând întrebărilor presei: a dezagreat termenul „trădător”, folosit pentru „a-i defini pe cei care nu sunt de acord cu noi” – „Suntem o democrație și este loc pentru o multitudine de opinii”.
Până și ministrul Culturii și Sportului, doamna Miri Regev a ținut să-și exprime vagul dezacord, pe pagina sa de Facebook: „Odată cu dreptul publicului la informare (în numele dreptului la informare face Im Tirtzu liste negre, n.m.), afirmațiile care pot conduce la incitare și violență trebuie evitate. Lezarea oricărei persoane din cauza vederilor sale politice este inacceptabilă”.
Ei bine, chiar doamna ministru Regev a încurajat ultimele campanii ale „Im Tirtzu”, prin așa-numitul său certificat de „loialitate în cultură”. Proiectul legislativ înaintat Knessetului urmărește să taie fondurile de stat acelor instituții culturale care incită la rasism și violență, care încurajează conflictele armate sau terorismul împotriva Israelului. În spatele acestei formulări politic corecte, se ascunde însă și propaganda împotriva statului, sintagmă periculoasă sub care se așează odioasele liste negre ale „Im Tirtzu”.
Chava Alberstein, o mare artistă, se află și ea pe listele negre: