Prima pagină » Puterea Gândului » Luxul de a avea un copil

Luxul de a avea un copil

Luxul de a avea un copil
Umilite că nu pot avea copii ușor, "ca toată lumea", româncele strâng din dinți la farmacii, dar plătesc asigurări la stat.

l Poate o rețea invizibilă cu mii de membri, inițiată virtual de o mână de oameni afectați de infertilitate să schimbe destine? Uniți de dorința de a avea copii și încrâncenarea de a trezi România din indiferență, zece oameni care nu s-au văzut niciodată au creat, în octombrie 2009, SOS Infertilitatea, o asociație devenită sprijin pentru miile de cupluri de români care-și doresc să devină părinți. Împreună au pornit un proiect nebunesc – o campanie națională de responsabilizare a autorităților politice în ceea ce privește problema infertilității în România și un blog, reunite sub enunțul „Infertilitatea este o boală. A avea un copil nu trebuie să fie un lux!”. Deși virtuală, rețeaua e singura realitate pentru românii infertili.

l 2.300 de euro ca să faci un copil. Sau 3.000, sau 4.700 de euro, dacă ești mai puțin norocos și ai nevoie de tratament hormonal îndelungat. Dublează suma dacă trebuie să reiei procedura. Pentru că nicăieri în lume, o tehnică de procedură asistată – soluția la care ar putea recurge cei diagnosticați ca infertili pentru a avea copii – nu garantează 100% reușita. Rata de succes în cazul fertilizării in vitro se situează, potrivit statisticilor, între 35 și 40%. Optimist. Ce faci când nu ai banii ăștia?

l Menopur și Puregon sunt împărtă-șanie zilnică pentru o treime dintre româncele diagnosticate ca infertile. Ca să înceapă un tratament de stimulare hormonală, o femeie lasă la farmacie 2.200 de lei pentru medicamente. Nimeni nu-i decontează nimic, deși teoretic Puregonul se compensează 50%. Dar cu rețetă de la medicul de familie, cu dosar aprobat la Casa de Sănătate. Umilite că nu pot avea copii ușor, „ca toată lumea”, româncele strâng din dinți la farmacii, dar plătesc asigurări la stat.

l La anu’ e speranța. La 2011 se roagă alți români care n-au cum și nici de unde să strângă 2.300 de euro, sau 3.000, sau 4.700 de euro ca să aibă un copil. În 2010 n-au avut noroc. Poate, la anul, la Sănătate, vor fi bani pentru un Program Național de Fertilizare. Până atunci însă, rămâne realitatea: SOS Infertilitatea.

Autor