Prima pagină » Puterea Gândului » Magnetismul lui Victor și respingerile lui Nicușor

Magnetismul lui Victor și respingerile lui Nicușor

Magnetismul lui Victor și respingerile lui Nicușor
Sigur, poate nu e corect să compari, atât de abrupt, PC cu USR, dar, până la urmă, ambele formațiuni poartă stigmatul partidului „eu sunt mic, tu fă-mă mare; eu sunt slab, tu fă-mă tare!", sperând, necontenit, la vremuri mai bune, trăite la remorca unor locomotive fiabile.

Acestea, de vreme ce Daniel Constantin și colegii săi conservatori sunt aproape gata să rupă ALDE, pentru a se alătura – potrivit „burselor” la zi – noului/marelui partid naționalist „al lui” Ponta.

De asemenea, întrucât fostul ministru Ghinea consideră că, numai și numai „Dacian în USR ar fi un prim pas pentru a construi marele USR, ce va guverna în 2020″.

Ce vreau să spun cu asta? Doar că actuale partide parlamentare mici și orgolioase, sau părți ale acestora, caută lideri cu notorietate și susținere, anunțând, deja, ciocnirea lor „nucleară”, în perspectiva alegerilor din 2020.

Astfel, pe de o parte, coliderul ALDE, Daniel Constantin, și colegii săi conservatori au părăsit lucrările Delegației Permanente a alianței, în cadrul cărora tocmai se discuta despre stabilirea datei Congresului, în care va fi aleasă noua conducere a formațiunii, pe motiv că ședința ar fi fost nestatutară.

„Am ieșit astăzi din Delegația Permanentă pentru că am constatat că se încalcă statutul în mod constant. Se dorește cu orice preț convocarea congresului pentru a se stinge eventualele nemulțumiri, crezând că asta va fi o soluție. Nu va fi o soluție”, a spus Constantin.

O fi ceva adevăr în spusele liderul conservator, dar dacă nu vrei ruptură și urmări, nu faci tevatură și nu dai cu artificii, ziua în amiaza mare, ca să atragi atenția lumii cu chiote și strigături. Mai degrabă, evenimentul dă apă la moară celor care susțin că foștii peciști se vor alătura lui Victor Ponta, într-un „pol naționalist” – în trend, astăzi, în Europa -, format prin anunțata asociere dintre Partidul Forța Națională și Partidul România Unită.

„Așa cum am spus și în 2015-2016, România chiar are nevoie de un partid cu adevărat naționalist și suveranist în sens modern – fără niciun derapaj xenofob sau șovin, fără stupidități antisemite și excese antimaghiare – pur și simplu PRO-ROMÂNIA și pro români!

PSD și PNL sunt partide care nu pot și nu trebuie să iasă din matca proeuropeană și proatlantistă – iar apartenența la PPE și PES nici nu le permite vreo concesie”, scrie Ponta pe Facebook.

De cealaltă parte, fostul ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Cioloș, Cristian Ghinea, a trimis o scrisoare liderilor de filiale USR, parlamentarilor și consilierilor din București, prin intermediul căreia, cei enumerați sunt informați despre faptul că actualul lider al partidului, Nicușor Dan, se opune intrării lui Dacian Cioloș în USR. Dan declarându-se în opoziție cu majoritatea membrilor de partid, care doresc acest lucru.

Ghinea vorbește despre un „mare USR”, care ar urma să guverneze în 2020, deziderat realizabil doar cu ajutorul fostului premier, Cioloș.

„Cred că USR este acea forță capabilă să mobilizeze oameni și idei, să pună presiune pe partide să se reformeze, să vină cu idei pentru modernizarea țării și cu profesioniști. Unul dintre acești profesioniști este Dacian Cioloș.

Acum două săptămâni Dacian mi-a spus că are două opțiuni: un partid nou sau o apropiere de USR. Nu vrea să fragmenteze susținerea publică pentru reformă. Dacian e un om care se gândește mult, ardelean cum știți, dar decizia odată luată, e ferm. Fiind în perioada de cântărire a opțiunilor, am crezut că venirea lui e șansa ideală pentru a continua etapa următoare: marele USR.

Acel USR care canalizează toate energiile pro-reformă – ale străzii, ale profesioniștilor. Dacian în USR ar fi un prim pas pentru a construi marele USR care va guverna în 2020. Ba chiar un prim pas necesar și obligatoriu: dacă Dacian face un alt partid, ar fi catastrofal pentru USR, am pierde suflu, electorat și structuri. Pe de altă parte, depinde de conducerea partidului să gândească cadrul venirii lui.

Am zis să întreb conducerea USR despre posibilitatea unei apropieri. Am făcut-o. Răspunsul a fost complicat, dar în esență negativ. (…) Argumentele contra venirii lui Dacian se tot învârt în jurul unor cozi. Și cea mai importantă e aceea că partidul s-ar schimba. Cu asta sunt de acord. Dar partidul se schimbă oricum. Nu are cum să nu se schimbe. Nu putem gândi și construi marele USR și să rămână totul la fel”.

E posibil ca fostul ministru Ghinea să aibă dreptate în privința „marelui USR”, dar ce te faci cu Nicușor Dan, care nu agreează „varianta Cioloș”. Nici el și nici Clotilde Armand.

„Lăsând la o parte poziția mea de vice-președinte USR, am încercat să privesc din exterior și să analizez situația actuală din partid. Am ajuns la două concluzii. Cei aflați la putere abia așteaptă să ne destrămăm, cei aflați în opoziție la fel. USR are datoria morală față de cei care au ales acest partid să nu se destrame, să nu dispară, să lupte cu cei care sunt adevărații dușmani, nu cu cei care îi sunt prieteni sau apropiați. Avem nevoie de multă înțelepciune”, atenționează Armand, pe Facebook.

Ce putem spune altceva decât că da, partidele mici au dreptul la vise mărețe.

Este foarte posibil ca, în următorii patru ani, atât PSD – erodat la guvernare -, cât și PNL – rătăcit în opoziție și în propriile-i slăbiciuni – să fie contrabalansate de partide noi, „moral-reformiste” sau „antisistem”.

Numai că, din cele sintetizate, reiese că și la intern avem parte de politici cu două viteze: mai repede pare să se miște/coaguleze un pol naționalist, prin magnetizarea micilor partide cu lideri orgolioși și nemulțumiți, reprofilați pe tema hiperiubirilor de moșie, traduse drept „interes național”, decât o formațiune puternică, de dreapta „reformată” și reformatoare, promisă a fi USR, în condițiile în care orgoliile exced realul interes național.