Mai sunt procurorii „oamenii lui Băsescu”?
Nu se poate spune că virajele în ac de păr, pe care le-a luat, în ultimele ore, povestea numirii procurorilor generali, nu împrăștie în aer ceva din atmosfera plină de suspans a scrierilor lui Agatha Christie.
De unde, luni, „cârdășia criminală” Ponta-Băsescu era ca și dovedită, iar marți, cei doi erau perfect nevinovați, miercuri, la prima oră, ne trezim, siderați, că Ponta „a înfipt cuțitul ucigaș în omoplatul USL”, numind-o pe Kovesi la DNA.
Fabulos!
Personajele cheie ale policierului sunt, prin urmare, Victor Ponta și tandemul ad hoc Hăineală-Morar.
Odată înțeles cu președintele asupra nominalizării procurorilor șefi și a șefilor de parchete, pe sistem unu mie-unu ție, Ponta s-a prezentat în fața secției procurorilor CSM, gata să le înmâneze – potrivit datei de pe document – lista cu propuneri.
La fața locului, șoc: doamna Hăineală, șefa CSM, îl anunță pe premier că procurorii au decis să aplice procedurile standard, stabilite împreună cu fostul ministru al Justiției, Mona Pivniceru.
Bulversat, Ponta se gândește că, probabil, Cotroceniul, din varii motive, a schimbat macazul, fără să-l anunțe, și le-a cerut „oamenilor săi – procurorii”, să-i taie gazul și să-i pună în vedere că vor „procedură” – chiar dacă legea n-o prevede.
Iese descumpănit de la „secție” și declară că va numi un ministru la Justiție, care să se ocupe el de varianta lungă a numirilor. Da, sigur, îl va suna și pe președintele Băsescu spre a-i aduce la cunoștință această hotărâre. Și pleacă.
Aici urmează 18 ore de blanc. Cei doi – Băsescu și Ponta – tac mormânt lăsând asistența să se pronunțe. Unii spun că a fost teatru „de la a la z”; alții, că Ponta s-a speriat de mânia ACD și s-a răzgândit; câțiva, că premierul l-a „făcut” pe președinte, de i-au mers fulgii; restul, că Europa „le-a talpat mânăria”.
Peste toate, se distinge vocea fostului procuror-șef DNA, Daniel Morar, care zice: „Sigur că am o anume influență asupra colegilor mei procurori” referindu-se, probabil, implicit, la decizia luată de secția procurorilor.
Și mai zice: „Laura Codruța Kovesi nu este omul potrivit pentru a prelua șefia DNA” și apoi, că „la conducerea acestei direcții trebuie să fie numit șef un om din structurile anticorupție, care a lucrat și are experiență în domeniu, și care a încheiat dosare grele”.
Aproape neverosimil!
Ce să înțelegem noi de aici?! Că Daniel Morar – zis și „Procurorul lui Băsescu”, identificat cu acesta, salvatorul său, omul care a „înecat”, în adâncuri, dosarul „Flota” – a defectat?! Că a luat-o razna? Că a devenit, peste noapte, omul lui Antonescu? Că a rupt-o, definitiv cu Laura Codruța Kovesi!?
Dacă Morar a fost omul care a influențat decizia procurorilor CSM, zădărnicind înțelegerea Ponta-Băsescu, chiar și numai pentru câteva ore, cât premierul a reușit să restabilească legătura cu președintele – e groasă.
Fie procurorii au schimbat, abrupt, orientarea, fie au pus la cale marea evadare de sub tutela politicii.
Iar declarația lui Ponta, de miercuri dimineață, potrivit căreia „Morar a monopolizat parchetele” și, în consecință, „nu poate fi lăsat în voia lui”, ar putea fi cheia în care să citim întreaga acțiune.
Cât despre afirmația lui Antonescu: „PNL respinge numirea lui Kovesi la DNA”, pare să nu mai aibă niciun fel de greutate în acest context.