„Victor Ponta e un premier profund corupt. Repet: profund corupt. (privire străpungătoare, voce de procuror) Care încercă să-și ascundă hoția sub acte normative.
E corupt pentru că a încercat să facă să dispară 400 milioane dolari datorați de Rompetrol.
E corupt pentru că a vrut să-și ascundă sub lege aranjamentele pentru Roșia Montană.
E corupt pentru că a luat 2800 de ha de la Academia Agricolă și le-a transferat la CJ Brăila.
Ponta e profund corupt pentru că-i facilitează lui Ghiță foarte multe contracte”.
Asta spunea T. Băsescu joi, 5 decembrie, 2013. Tot atunci, întrebat dacă a sesizat Parchetul în legătură cu aceste acte de corupție, președintele României a declarat rânjind: „L-am sesizat la fel cum l-a sesizat și el cu fiică-mea.” Adică ioc, canci, nexam, dar dacă mi-o trage Ponta, atunci i-o trag și eu.
Deci: șeful statului român afirmă, cu nume și cifre, că șeful Guvernului român e profund corupt. Aude asta o țară și o lume-ntreagă, de la Washington, la Bruxelles și Beijing. Șeful statului român nu prezintă nicio dovadă, nu sesizează Parchetul, în schimb anunță, în regim de șantaj de cartier, că zisa corupție profundă e la troc cu anchetarea fiică-sii pentru creditul de 1 milion de euro de la CEC.
Luni, 9 decembrie, tot 2013, de gura transportatorilor, V. Ponta face o retragere scurtă, ca în jocul în care doi inși stau față în față și se împing în palme încercând să nu-și miște tălpile de pe sol. T. Băsescu, ce să zică, nu, dom`le, nu-mi veni mie cu abureli de-astea, că trei luni, că motorină, că rămâne pe benzină – ar fi apărut ca încăpățânat și distructiv. Și atunci, dl președinte eschivează și el, declarând că e gata „să construiască un dialog cu Victor Ponta”. Ați auzit bine, un dialog cu profund coruptul V. Ponta, „primul premier cu o cadență atât de ridicată la ascunsul actelor de corupție sub legi”. Prin urmare, învățăm de la întâiul om în stat că marea corupție nu se trimite la DNA, se stă la tocmeală cu ea.
Dacă se poate spune că T. Băsescu a făcut un lucru bun în mandatele sale, acesta e întărirea actului de justiție, judecarea și trimiterea după gratii a unor persoane sus-puse, altădată intangibile. Acum, dacă tot a transformat pupitrul prezidențial în tarabă, președintele Băsescu își bate joc de lupta împotriva corupției la nivel înalt, transformând-o în slapstick – numele englezesc pentru batacchio, o bâtă falsă folosită în commedia dell`arte, compusă din două lemne ușoare, care scot un zgomot înfiorător când e lovit cineva în cap cu ea, producând tot atâtea ravagii cât o trestie.