Marii corupți ai Arabiei Saudite, încarcerați la Ritz Carlton

Publicat: 06 11. 2017, 19:38

Pe lângă Ritz Carlton (o imagine din holul central, mai sus), alte cinci hoteluri din Riyadh îi găzduiesc pe marii corupți.

Propaganda regimului lucrează puternic de ieri, încercând să capteze simpatia publicului pentru acest demers fără precedent, vag explicat juridic. Nu se cunosc încă acuzațiile care li se aduc arestaților – spălare de bani și dare de mită fiind singurele două bănuite infracțiuni, obținute de presă pe surse.

Nu că Arabia Saudită n-ar fi o țară coruptă și nu de sâmbătă, dar această acțiune în forță nu convinge pe nimeni că ar fi altceva decât dorința prințului moștenitor de a-și netezi  drumul spre putere, a-și înlătura ultimul rival la tron și a-și reduce la tăcere opozanții, câți i-au mai rămas.

Explicațiile regelui Salman, difuzate aseară târziu pe canalele saudite de televiziune, nu sunt altceva decât sloganuri încropite în grabă: „Legile vor fi aplicate ferm oricui care se atinge de banii publici, care nu îi protejează și îi înstrăinează, oricui abuzează de putere și influență. Legile vor fi aplicate celor mari sau celor mici și nu ne vom teme de nimeni”. Regele a vorbit, de asemenea, despre cei care pun propriile interese deasupra interesului public, în scopul de a acumula averi ilicite și a rostit hărtănita sintagmă „zero toleranță la corupție”.

A fost scos la înaintare și Consiliul Ulemalelor (cea mai înaltă instanță religioasă, plătită de guvern), ca să salute Comisia Anticorupție și să decreteze: „Combaterea corupției este la fel de importantă precum combaterea terorismului”.

Rețelele sociale, aflate sub atenta monitorizare a regimului, și-au exprimat adeziunea deplină la lupta anticorupție, considerând-o ca pe un pas important spre o mai mare transparență. Au sugerat chiar redeschiderea dosarului privitor la inundațiile din Jeddah, din 2009, considerând că morții de atunci sunt victime ale corupției celor care trebuiau să le asigure salvarea. La rându-i, Al Arabiya a cerut redeschiderea dosarului privind sindromul respirator (MERS) care a ucis sute de oameni în ultimii ani, considerând că numărul acestora ar fi putut să redus, dacă responsabilii din Sănătate n-ar fi pus interesele personale deasupra intereselor publice (formula regelui Salman a prins imediat).

Ca lucrurile să sune bine și pentru partenerii strategici, Procurorul General al Regatului, a declarat că asupra arestaților operează, desigur, prezumția de nevinovăție.  Adevărul e că într-un fel operează prezumția de nevinovăție în pușcăria Al-Ha’ir și cu totul altfel la Ritz Carlton.