Meetingul bilderbergerilor, la o aruncătură de băț de Casa Albă
Ce e Clubul Bilderberg? Cel mai corect răspuns la întrebarea asta mi se pare: „depinde pe cine întrebi”.
Degeaba citiți „Who”s who” de la dreapta la stânga. Bilderberg e nume de hotel. Acel hotel din Oosterbeek (Olanda) care a găzduit, în 1954, prima întrunire a Clubului de bancheri, finanțiști, politicieni de decizie, mari antreprenori, conducători de multinaționale, proprietari și șefi media, fondat și finanțat de David Rockefeller și gândit de Henry Kissinger. (Nu-mi propun să spun nimic acum despre vlăstarul numit Comisia Trilaterală – care a beneficiat de aceeași finanțare, dar de gândirea lui Zbigniew Brzezinski, Dumnezeu să-l ierte; întrebați-l pe Isărescu).
Ce urmăresc membrii Clubului? N-au spus-o niciodată explicit, dar sigur nu e vorba despre bani (îi au cu asupra de măsură), ci despre putere.
În deplină discreție, elita organizatoare comunică presei doar locul (dotat obligatoriu cu teren de golf), data, tematica întrunirii și lista participanților (care poate să nu fie completă, fiindcă membrii și invitații au dreptul de a refuza să le fie făcut public numele). Restul sunt simple speculații post hoc – bucuria conspiraționiștilor.
Anul acesta, ordinea de zi a arătat astfel: 1) Administrația Trump. Un raport în derulare; 2) Relațiile transatlantice: opțiuni și scenarii; 3) The Trans-Atlantic defence alliance: bullets, bytes and bucks (ar fi fost păcat să traduc; printre invitați se află secretarul general NATO Jens Stoltenberg); 4) Orientarea UE; 5) Poate fi încetinită globalizarea? (temere justificată pentru unii care visează la un guvern mondial); 6) Locuri de muncă, venituri și așteptări neîmplinite; 7) Războiul contra informațiilor; 8) De ce crește populismul?; 9) Rusia în cadrul ordinii internaționale; 10) Orientul Mijlociu; 11) Proliferarea nucleară; 12) China (e prezent și ambasadorul chinez la Washington); plus evenimentele la zi. (Interesant e că nici anul acesta, nici în 2016 sau 2015 terorismul n-a fost un subiect).
Primul punct, cel referitor la Administrația Trump – pus în legătură cu punctele 2, 3, 5 și 8 – a stârnit un țunami de comentarii. Unii analiști își închipuie că bilderbergerii s-au întrunit să uneltească răsturnarea președintelui Americii. Nici vorbă, Donald J. Trump are avocați de nădejde, începând cu stâlpul Clubului, Henry Kissinger, asiduu vizitator al Biroului Oval, și continuând cu invitații: consilierul pe probleme de Securitate Națională McMaster, milionarul Wilbur Ross, ministrul Comerțului, și Chris Liddell, strategul șef al Casei Albe.
În ce măsură ar putea imprevizibilul președinte Trump să tulbure ordinea mondială, așa cum e ea croită în mințile bilderbergerilor – iată o întrebare al cărei răspuns, dacă a fost dat la întrunire, nu-l vom afla niciodată.
Filosoful și politicianul american Nicholas Murray Butler, care n-a trăit să vadă înființarea Clubului Bilderberg, concluzionase la vremea lui: „Oamenii se împart în trei categorii – un grup restrâns, care produce evenimente; un grup ceva mai numeros, care urmărește și controlează ca acestea să fie duse la bun sfârșit, și o majoritate covârșitoare, care nu află niciodată ce s-a petrecut de-adevăratelea”.