Prima pagină » Puterea Gândului » Ministrul israelian de Interne – anchetat de temuta Lahav 433

Ministrul israelian de Interne – anchetat de temuta Lahav 433

Ministrul israelian de Interne - anchetat de temuta Lahav 433
Aryeh Deri e șeful partidului ultrareligios "Shas", aflat (mereu) la guvernare cu Likud-ul lui Netanyahu.

Shas (Gardienii Sefarzilor) e partidul-balama al rabinilor sefarzi (Aryeh Deri însuși are pregătire rabinică), prezent de  decenii în coalițiile aflate la guvernarea Israelului.   
În anul 2000, rabbi Aryeh Deri a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru o mită de 155.000 dolari, primită în 1993, pe vremea când era tot ministru de Interne. A executat doar  22 de luni, fiind eliberat pentru bună purtare. În 2011, a frevenit în prim planul politicii, în 2013 a fost ales în Knesset (Parlamentul israelian) de unde a fost obligat să demisioneze la sfârșitul lui 2014, când postul TV Canal 2 a difuzat o înregistrare cu fondatorul partidului, carismaticul rabbi Ovadia Yosef (trecut la cele veșnice în 2013), care îl caracteriza pe Deri drept „imoral” și „hoț”. La scurtă vreme, liderul Shas s-a pus cap de listă la alegerile din 2015, reușind să prindă un post de Ministru al Economiei și al Dezvoltării în Negev și Galileea. A părăsit fotoliul ministerial în noiembrie 2015, pentru ca, pe 22 ianuarie 2016, premierul Netanyahu să-l instaleze în fotoliul Internelor.

Din această funcție, rabbi Aryeh Deri este din nou chemat la interogatorii, tot din motive de corupție.

Temuta unitate de elită a poliției, Lahav 433, creată la începutul anului 2008, când în Israel corupția a fost declarată „amenințare strategică”, zisă și FBI-ul israelian, specializată în investigații privitoare la criminalitatea organizată și anticorupție  (cea care i-a anchetat și pe soții Netanyahu), îl suspectează pe Deri de spălare de bani, fraudă, abuz de încredere, fals în declarații.

Investigațiile au început în primăvara lui 2016, inițial fiind suspectat de deturnare de fonduri publice în propriile fundații umanitare, conduse de soția sa Yaffa, care ar fi folosit banii pentru pentru achiziții imobiliare (inclusiv apartamentele celor nouă copii ai cuplului). La aceste suspiciuni s-a adăugat și că ar fi fost mituit să facă presiuni pentru a impune în orășelul Lod (la 15 kilometri de Tel Aviv, unde se află și sediul Lahav 433) un rabin agreat de fratele milionar al acestuia, care în acest scop a virat sume importante într-una dintre fundațiile doamnei Yaffa Deri.

A cincea rundă de interogatorii s-a desfășurat luni. Soții Deri se declară nevinovați, afirmă că au încredere în Justiție și vor colabora cu anchetatorii pentru stabilirea adevărului – unde am mai auzit frazeologia asta?

Coruptă e o țară în care structurile abilitate sunt incapabile (din varii motive, care pot merge până la a fi ele însele corupte) să sancționeze corupția. Israelul nu e o țară coruptă.