Prima pagină » Puterea Gândului » Misionari ai limbii române

Misionari ai limbii române

Misionari ai limbii române
Atenți la ce ne dezbină, marcăm - și nu trăim - Ziua României, care a ajuns să însemne doar "o zi liberă" și nu o zi a libertății.

Atenți la ce ne dezbină, marcăm – și nu trăim – Ziua României, care a ajuns să însemne doar „o zi liberă” și nu o zi a libertății.

Uităm adesea de tot ce ne aduce împreună, de motivele pe care le avem să fim uniți, oriunde ne-am risipit pe harta lumii.

Uităm că pe toți ne leagă, indiferent cât de multe alte lucruri ne-ar despărți, limba. Limba română. Cea în care ne trăim viața, ne gândim viitorul. Cea în care ne iubim copiii, cea care ne ține legați de România.

Suntem, fiecare dintre noi, croiți din cuvinte. În miezul alcăturii noastre ca oameni sunt cuvintele prin care părinții noștri ne-au lăsat moștenire valorile, dar și prejudecățile, ne-au transmis dragostea, dar și fricile, puterea, dar și resemnarea. La baza alcătuirii noastre stau expresiile oamenilor pe care i-am privit cu admirație, dar și ale celor pe care i-am disprețuit, stau discuțiile cu cei care ne-au fost prieteni, dar și cu cei care nu ne-au avut niciodată la inimă.

Cuvintele inefabile ale limbii române, precum „dor”, au născut în noi un fel de a simți pe care ne e greu să-l explicăm altora, dar pe care noi îl înțelegem dintr-o bătaie de inimă. El e în poveștile, cărțile românești care ne-au modelat felul de a gândi și de a fi.

În săptămâna care urmează, vă invităm într-o călătorie prin limba română. Editorialiștii Gândul vă vor provoca. Fiecare dintre noi va propune fragmente de literatură ce merită prin frumusețea, sublimul lor să fie împărtășite. Și vă vom cere, la schimb, să ne mărturisiți și voi cuvintele, sintagmele, textele literare, cărțile care vă plac.

Vă provocăm să le puneți pe site-ul gândul, sau, de ce nu, să le citiți cu voce tare, să vă înregistrați și să le încărcați. Merită să fie descoperite de cât mai mulți români. De mâine, această platformă unde românii din toată lumea sunt așteptați să „vorbească românește” va fi activă.

Nu ne oprim aici, vă invităm să-i învățați și pe alții, englezi, francezi, spanioli, italieni să vorbească românește. Poate așa vor cunoaște valoarea inconfundabilă a acestui popor.

Vă invităm, în următoarea săptămână, să vorbiți românește cu dor și să vă asumați un rol minunat – acela de misionar al limbii române.