Moartea nu știe tabla înmulțirii
Abia ajuns în București, după o ieșire în Mexic, premierul Ponta a declarat, într-o ședință de guvern, că toate cluburile din țară trebuie verificate, pentru a nu mai fi posibilă o astfel de tragedie: „Dacă în București s-a întâmplat așa ceva, vă imaginați ce poate fi în țară…”.
Apoi, a declarat doliu național pentru trei zile.
Îi reamintesc premierului că, în urmă cu un an și jumătate, în aprilie 2014, s-a „întâmplat” ca, în Constanța, să aibă loc un caz absolut similar, doar pronia cerească limitând consecințele dezastrului.
Iată ce insera presa vremii: „Trei tinere și-au pierdut viața și alte patru persoane au fost rănite, în urma unui incendiu devastator care a mistuit un restaurant, un cazino și un club care funcționau într-un imobil din centrul municipiului Constanța. Scene de coșmar: zeci de clienții s-au îmbulzit spre ieșiri, o dansatoare a fost cuprinsă de flăcări, dar a fost salvată de pompieri. Mulți oameni s-au intoxicat cu fum. Medicii, pompierii, polițiștii și jandarmii au folosit măști de protecție sau măști de gaze. (…) Polițiști criminaliști, procurori, pompieri, inspectorii ITM investighează împrejurările în care trei tinere au murit carbonizate și patru persoane au fost rănite în incendiul devastator izbucnit, seara trecută, în restaurantul Beirut din centrul Constanței. Anchetatorii încearcă să descopere cauzele incendiului și locul de unde ar fi putut izbucni flăcările. (…) În tragedia de la Constanța au pierit dansatoarele Mihaela Tucă, de 24 ani, și Nicoleta Vasilișeanu, de 23 ani. Nicoleta Buicencu, de 20 de ani, este tânăra internată la Spitalul de Arși din București cu arsuri ale căilor respiratorii. În Spitalul Județean de Urgență Constanța a rămas internat un bărbat de 39 de ani, Robert Rancu, client al restaurantului, intoxicat cu fum, dar în afara pericolului. (…) Una dintre artistele care au pierit în incendiul de la Constanța este Ioana Nicoleta Cengher, de 22 ani, cunoscută cu numele de scenă Nico. A participat la spectacole alături de Connect-R sau Paraziții. Ironia soriții: ultimul mesaj lăsat pe Facebook, cu doar o oră înainte de izbucnirea sinistrului care i-a curmat viața, sună astfel: „Now you see fire!”, „Acum să vezi foc!”. Polițiști criminaliști, procurori, pompieri, inspectorii ITM investighează împrejurările în care trei tinere au murit carbonizate și patru persoane au fost rănite în incendiul devastator izbucnit, seara trecută, în restaurantul Beirut, din centrul Constanței”.
Întrebarea mea este: de ce nu a decretat, atunci, premierul, măcar o zi de doliu național, pentru cele trei tinere ucise de demența semenilor lor?!
De ce nu a cerut, atunci, premierul: „ca toate cluburile din țară să fie verificate, pentru a nu mai fi posibilă o astfel de tragedie”? De ce nu a avertizat atunci: „Dacă în centrul Constanței s-a întâmplat așa ceva, vă imaginați ce poate fi în țară…”?
A fost necesar să avem de nouă ori mai mulți morți, ca să devenim mai responsabili, mai umani, mai șocați, mai indignați, mai hotărâți?!
Cine răspunde de faptul că, până la urmă, suntem bulversați de „numărul morților”, și nu de moarte, în sine, produsă de demență, iresponsabilitate, lipsă de scrupule și nemernicie umană?!
La urma urmei, tragediile nu se judecă în funcție de tabla înmulțirii!