Am promis că voi afla numele tânărului care a pus întrebarea serii la șezătoarea lui Iohannis de la BCU: Adrian Tircă. Bravo! Sper să nu-i scadă nota la purtare dom” profesor Pîrvulescu (nu există note la purtare? ei, aș!).
Actualul și viitorul Președinte a vorbit aseară despre victoriile strălucite ale primului său mandat. N-a fost un bilanț, ci o înșiruire de considerații auto-encomiastice: „Am avut câteva realizări care vor influența semnificativ parcursul României pentru încă ani și ani. Aș menționa doar câteva, ca să nu ocup prea mult din spațiul de dezbatere: acea înțelegere cu toate partidele pentru a aloca 2 la sută din PIB pentru Apărarea României ne-a pus în situația de partener foarte respectat și agreat în NATO și ne permite să oferim românilor o siguranță în spațiul geopolitic în care trăim. Am avut pe urmă, spre sfârșitul mandatului, acel summit european de la Sibiu, în inima României, la care au participat toți liderii europeni relevanți, în care am creionat parcursul Uniunii Europene pentru următorul mandat de cinci ani. Am avut un mandat care a început ca un mandat de construcție, așa l-am gândit, dar, pe parcurs, am ajuns de multe ori să am un mandat, care, de fapt, trebuia să mențină România în marile coordonate dorite de români, opunându-mă PSD-ului”,
În ianuarie 2015, decizia de alocare a 2 la sută din PIB era luată de câteva luni cu acordul exprimat al tuturor partidelor parlamentare exprimat. Proaspătul Președinte a oferit atunci, la Cotroceni, un fel de happening cu intonarea Imnului. (Merita însă întrebat de ce, conform estimărilor NATO, angajamentul a fost ratat și în 2017, și anul trecut. La fel vor sta lucrurile, probabil, și anul ăsta).
În chestiunea summitului de la Sibiu, meritul domnului Președinte e că a propus Sibiul. Altminteri, fiecare țară găzduiește un summit după ce-și încheie președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Documentul despre care vorbește Klaus Iohannis, de parcă ar fi fost rodul gândirii sale vizionare („am creionat parcursul Uniunii Europene pentru următorul mandat de cinci ani”) e un soi de angajament ipocrit, o hârtie demult sertarizată. Deocamdată, liderii europeni nu au nici un plan concertat de a ieși din criză. În fine, cât privește războiul cu PSD-ul, l-a început după ce și-a anunțat candidatura (în urmă cu un an și nouă luni îi ura succes inamicului) – un balet electoral burlesc.
Însă adevăratul, marele succes al primului mandat al președintelui Iohannis rămâne faptul că va obține al doilea mandat. Încă din 23 decembrie 2014, într-un interviu acordat L”Express, exprima acest imperativ: „Je souhaite rester au pouvoir durant deux mandats” – vreau să rămân la putere două mandate.