Mubarak n-a murit

Mubarak n-a murit
Îngrijorarea Statelor Unite nu e o simplă formulă diplomatică: Egiptul și Turcia sunt cele două state-pilon ale politicii americane în Orientul Mijlociu (nu punem la socoteală Israelul, care intră într-o altă definiție, nici Arabia Saudită).
Publicat: 14/07/2013, 10:19
Actualizat: 11/01/2020, 05:10

Îngrijorarea Statelor Unite nu e o simplă formulă diplomatică: Egiptul și Turcia sunt cele două state-pilon ale politicii americane în Orientul Mijlociu (nu punem la socoteală Israelul, care intră într-o altă definiție, nici Arabia Saudită).

Egiptul tocmai a fost teatrul unei lovituri de stat militare. A recunoscut-o până și ministrul de Externe turc, Ahmet DavutoÄŸlu. Nu pot s-o recunoască explicit Statele Unite, fie și pentru că ar însemna să taie stipendiile acordate Armatei. Legea americană interzice ajutoarele către o țară în care la putere se află lideri rezultați dintr-o lovitură de stat. Iar pentru 2013 – așa cum a anunțat secretarul de stat John Kerry, la întâlnirea de la Cairo, din martie, cu ministrul Apărării, generalul Abdul Fatah Saeed Hussein Khalil al-Sisi – americanii au pregătit armatei egiptene 1,3 miliarde dolari.

Între timp, s-a întâmplat lovitura de stat. Președintele ales, Muhammad Mursi, a fost arestat. După două săptămâni de declarații circumspecte, americanii – susținând demersul Germaniei – cer eliberarea lui Mursi. În felul acesta, una dintre dovezile cele mai bătătoare la ochi ale loviturii de stat s-ar putea pune între paranteze.

Egiptul e la limita colapsului economic, iar ajutorul american oferit Armatei poate fi un balon de oxigen. Atlminteri, reluarea negocierilor cu Fondul Monetar Internațional (al cărui împrumut înseamnă o lungă politică de austeritate) ar ține oamenii în stradă.

Debarcarea președintelui Mursi este văzută la Washington ca o a treia etapă a procesului revolutionar. (Prima – debarcarea lui Mubarak, a doua – tranziția spre alegeri libere). Să ne amintim însă că revoluția egipteană a pornit la sfîrșitul lui ianuarie 2011 cu debarcarea lui Mubarak și sub două lozinci: 1) „Pâine, libertate și justiție socială”; 2) „Poporul cere căderea regimului”. Dar balaurul numit „nizam” (sensul cuvântului e mai larg decât „regim”, ar fi sinonim cu „sistem”) avea trei capete: dictatorul Mubarak, camarila acestuia și Armata.

Astăzi, Armata a revenit în forță la conducerea țării (al cărei control l-a avut în permanență, dar – ironia istoriei! – armata controlează acum și strada, acea parte a străzii care i-a cerut ajutorul împotriva lui Mursi și a Fraților săi Musulmani. De cealaltă parte a străzii stau câștigătorii alegerilor, care se consideră furați și trădați. Cu aceste două imense grupări față în față, scânteia războiului civil e oricând gata să se aprindă în vâlvătăi.

Statele Unite nu-și permit să-și declare susținerea fățișă pentru o parte sau alta. Prin generalul Al-Sisi, armata egipteană le este, oricum, adânc recunoscătoare.

Poate că n-ar fi lipsită de interes o scurtă istorie a ajutoarelor militare substanțiale pe care americanii le varsă, de peste trei decenii, Israelului (aproximativ 3 miliarde de dolari pe an) și Egiptului. Povestea a început în 1979, odată cu tratatul de pace semnat între Israel și Egipt. Atunci, Israelul a acceptat să părăsească peninsula Sinai, cu tot cu rezervele sale de țitei, cerând însă SUA o compensație pe termen lung.

La rândul său, Egiptul trebuia recompensat pentru acest demers istoric care construia un pivot de stabilitate în zonă. Căderea lui Mubarak, principalul aliat arab al Americii, n-a fost deloc o veste bună pentru Israel. (Nici pentru un alt aliat al SUA, Arabia Saudită – regele Abdullah cerându-i atunci imperativ președintelui Obama să nu-l umilească pe Mubarak, prin declarațiile sale de simpatie pentru cei din Piața Tahrir). De altfel, după instalarea lui Mursi în funcția de președinte, premeierul Netanyahu i-a trimis aceluia o epistolă, în care amintea, în esență, un singur lucru – tratatul de pace din 1979.

Între război civil și dictatură militară, promisele alegeri democratice din Egipt nu vor aduce – nu imediat – nici pâine, nici libertate, nici justiție socială.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...