Muhammad Mursi a preluat președinția Egiptului, nu și puterea

Muhammad Mursi a preluat președinția Egiptului, nu și puterea
Un personaj mai degrabă șters, inginer ca formație, școlit în America, lider al aripii politice a Fraților Musulmani - Partidul Libertății și Justiției, tată a 5 copii și bunic a trei nepoți, Muhammad Mursi e noul președinte al Egiptului, primul președinte civil din istoria republicii.
Publicat: 01/07/2012, 14:50
Actualizat: 02/07/2012, 15:34

Un personaj mai degrabă șters, inginer ca formație, școlit în America, lider al aripii politice a Fraților Musulmani – Partidul Libertății și Justiției, tată a 5 copii și bunic a trei nepoți, Muhammad Mursi e noul președinte al Egiptului, primul președinte civil din istoria republicii. „Sunt unul dintre voi!”, a fost leit-motivul campaniei sale electorale. Vineri, în Piața Tahrir, când – în prezența sute de mii de oameni – a rostit discursul victoriei, Mursi și-a descheiat haina, ca oamenii să vadă că nu poartă vestă antiglonț, că este asemenea lor.

Deocamdată, Egiptul se conduce după o declarație constituțională, care stipulează că puterea aparține Armatei. Mohammad Mursi declară că principala sursă de inspirație a viitoarei Constituții (la care lucrează un grup de experți desemnați tot de Armată) va fi Sharia (legea islamică). Nimic nou față de Constituția din 1971, cu care a împărățit (era să spun „guvernat”) Mubarak. Și acolo, în articolul 2, scria limpede, de la dreapta la stânga: „Islamul este religia Statului. Limba arabă este limba oficială, iar Sharia este sursa principală a legislației”.

Unul dintre sloganurile de campanie ale lui Mursi, vechiul sologan al Fraților Musulmani, care i-a speriat mai ales pe creștinii copți și pe observatorii străini, a fost „Islamul e soluția!” Prezidențiabilul a avut grijă să se delimiteze fără echivoc, explicând: „Nu există conceptul de democrație islamică. Există democrație, pur și simplu. Poporul este izvorul puterii”.

Ieri, Muhammad Mursi a fost instalat oficial ]n funcția de președinte al Egiptului. Are totul, în afară de putere. Blajinul Mursi va mai trebui să aștepte. Consilierii săi au declarat, imediat după validarea rezultatelor scrutinului, ca să pună capăt oricăror speculații în legătură cu islamizarea Statului, că președintele va numi doi vicepreședinți – un creștin copt și o femeie (ar fi prima oară în întrega istorie a Egiptuilui). Deocamdată, Mursi construiește un guvern, dă dezmințiri că ar intenționa să revizuiască tratatul de pace cu Israelul, primește felicitările și promisiunile de sprijin ale lui Obama și urmărește cu îngrijorare demersurile Consiliului Suprem al Forțelor Armate, care – după dizolvarea recentă a Parlamentului – deține, pe lângă puterile executivă și judecătorească și pe cea legislativă.

Îndată ce va fi redactată Constituția, va urma un referendum și abia apoi, la cel puțin o lună, vor putea fi organizate alegerile generale. Cu alte cuvinte, cam pe la anul o parte din putere va fi transferată președintelui.

Până atunci, Muhammad Mursi ține discursuri, cu multă determinare și puțină charismă. Spre deosebire de cele ale lui Mubarak (cu excepția ultimelor), care începeau cu „Frați cetățeni” , ale lui |Mursi încep cu formula coranică Bismillah ir-Rahman Ir-Rahim (În numele lui Allah, cel Îndurător și Milostiv)…

Modesta și devotata sa soție, Naglaa, nu dorește apelativul de Prima Doamnă, ci a anunțat că se mulțumește cu acela consacrat de Umm Ahmed (Mama lui Ahmed – primul născut, medic urolog în Arabia Saudită).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Xi Jinping și Vladimir Putin s-au întâlnit la summitul securității din Kazahstan
×