Muhammad Mursi a preluat președinția Egiptului, nu și puterea

Publicat: 01 07. 2012, 14:50
Actualizat: 02 07. 2012, 15:34
Un personaj mai degrabă șters, inginer ca formație, școlit în America, lider al aripii politice a Fraților Musulmani - Partidul Libertății și Justiției, tată a 5 copii și bunic a trei nepoți, Muhammad Mursi e noul președinte al Egiptului, primul președinte civil din istoria republicii.

Un personaj mai degrabă șters, inginer ca formație, școlit în America, lider al aripii politice a Fraților Musulmani – Partidul Libertății și Justiției, tată a 5 copii și bunic a trei nepoți, Muhammad Mursi e noul președinte al Egiptului, primul președinte civil din istoria republicii. „Sunt unul dintre voi!”, a fost leit-motivul campaniei sale electorale. Vineri, în Piața Tahrir, când – în prezența sute de mii de oameni – a rostit discursul victoriei, Mursi și-a descheiat haina, ca oamenii să vadă că nu poartă vestă antiglonț, că este asemenea lor.

Deocamdată, Egiptul se conduce după o declarație constituțională, care stipulează că puterea aparține Armatei. Mohammad Mursi declară că principala sursă de inspirație a viitoarei Constituții (la care lucrează un grup de experți desemnați tot de Armată) va fi Sharia (legea islamică). Nimic nou față de Constituția din 1971, cu care a împărățit (era să spun „guvernat”) Mubarak. Și acolo, în articolul 2, scria limpede, de la dreapta la stânga: „Islamul este religia Statului. Limba arabă este limba oficială, iar Sharia este sursa principală a legislației”. 

Unul dintre sloganurile de campanie ale lui Mursi, vechiul sologan al Fraților Musulmani, care i-a speriat mai ales pe creștinii copți și pe observatorii străini, a fost „Islamul e soluția!” Prezidențiabilul a avut grijă să se delimiteze fără echivoc, explicând: „Nu există conceptul de  democrație islamică. Există democrație, pur și simplu. Poporul este izvorul puterii”.

 Ieri, Muhammad Mursi a fost instalat oficial ]n funcția de președinte al Egiptului. Are totul, în afară de putere. Blajinul Mursi va mai trebui să aștepte. Consilierii săi au declarat, imediat după validarea rezultatelor scrutinului, ca să pună capăt oricăror speculații în legătură cu islamizarea Statului, că președintele va numi doi vicepreședinți – un creștin copt și o femeie (ar fi prima oară în întrega istorie a Egiptuilui). Deocamdată, Mursi construiește un guvern, dă dezmințiri că ar intenționa să revizuiască tratatul de pace cu Israelul, primește felicitările și promisiunile de sprijin ale lui Obama și urmărește cu îngrijorare demersurile Consiliului Suprem al Forțelor Armate, care – după dizolvarea recentă a Parlamentului – deține, pe lângă puterile executivă și judecătorească și pe cea legislativă.

Îndată ce va fi redactată Constituția, va urma un referendum și abia apoi, la cel puțin o lună, vor putea fi organizate alegerile generale. Cu alte cuvinte, cam pe la anul o parte din putere va fi transferată președintelui.

Până atunci, Muhammad Mursi ține discursuri, cu multă determinare și puțină charismă. Spre deosebire de cele ale lui Mubarak (cu excepția ultimelor), care începeau cu „Frați cetățeni” , ale lui |Mursi încep cu formula coranică Bismillah ir-Rahman Ir-Rahim (În numele lui Allah, cel Îndurător și Milostiv)…

Modesta și devotata sa soție, Naglaa, nu dorește apelativul de Prima Doamnă, ci a anunțat că se mulțumește cu acela consacrat de Umm Ahmed (Mama lui Ahmed – primul născut, medic urolog în Arabia Saudită).