Frații din Coreea de Sud au putut răsufla ușurați încă o zi.
Submarinul Michigan, doldora de Tomahawkuri, a ajuns in portul Busan, pentru o „vizită de rutină”. Comandantul navei, căpitanul Joe Turk, și-a exprimat, în numele său și al echipajului, dorința de a ști cât mai multe despre cultura coreeană.
Unul dintre cele mai mari cotidiane de la Seul, conservatorul Chosun Ilbo, care îl taxase pe președintele Trump că – vorbind cu președintele Xi și premierul Abe, a uitat să vorbească și cu unul dintre liderii sud-coreenilor – „o gafă”, a ieșit din scepticism. A titrat: „SUA și aliații pregătesc o terapie de șoc pentru Coreea de Nord”. Dar, și mai important, cotidianul vede o sensibilă schimbare de poziție a Chinei. O sursă din ministerul de Externe de la Seul, le-a declarat ziariștilor că Beijingul consimte și el la „terapia de șoc”. Tot Chosun Ilbo, își ia seama câteva paragrafe mai departe, arătând că șeful diplomației chineze e departe de a agrea orice mișcare bruscă din partea Statelor Unite și a aliaților săi. Caracterizând situația din Peninsulă drept „complexă, sensibilă și foarte tensionată”, purtătorul de cuvânt al ministrului chinez de Externe îndeamnă „țările în cauză isă își păstreze calmul și reținerea și să se abțină de la orice acțiune care ar putea ridica tensiunea”.
Ceva însă i-a încurajat pe jurnaliști să considere că Beijinul și-a schimbat foarte fin poziția. De unde, până în urmă cu câteva zile, ține cu fermitate la a nu se interveni militar în Coreea de Nord și la a nu fi răsturnat regimul lui Kim Jong-un prin forță, un editorial din semi-oficialul Global Times sublinia că, dacă Statele Unite vor lansa o lovitură chirurgicală, intervenția Chinei „nu este necesară”. Simplul fapt că președintele Xi Jinping, comandatul suprem al Armatei, cu gradul de general, nu va reacționa în sprinjinul Phenianului, poate fi interpretat de sud-coreeni ca un semn încurajator.
Dacă Beijingul ar mai accepta și că scutul de protecție THAAD, cu radarul său ultraperformant, va fi menit să apere Sudul coreean de rachetele Nordului, nu să-și spioneze marele vecin, toate ar fi bune în cea mai bună dintre lumile posibile.