M-am bănuit, pentru un timp, de o intransigență arogantă construită pe nemulțumirile mele social-politice. Apoi, l-am ascultat, într-un film-document despre tragedia din octombrie 2015, realizat de gândul, și prezentat astăzi, pe unul dintre tinerii ieșiți din infernul, din iadul, din incineratorul Colectiv – Matei Cristian.
„Mă întrebi dacă lumea a învățat ceva din Colectiv… Eu cred că nu. Nu a învățat absolut nimic! Pentru că acesta este românul”, a spus el.
Și, mai bine decât a înțeles el din acea împerechere a morții cu viața, dănțuind în limbi de foc pe trupurile tinere, al lui și ale camarazilor lui, pe moarte și pe viață, cu orice chip, cu orice consecință, cu orice deznodământ, evident că nimeni n-a putut înțelege.
Așa este: nimeni nu a învățat nimic. Într-un an de zile, doar ei, oamenii aceștia, renăscuți, pe drept cuvânt, din propriile lor trupuri de foc și de cenușă, alături de părinții celor ridicați la cer, cu sufletele depuse în închipuite lampioane incandescente, au înțeles cum se îngemănează, în doar câteva zeci de secunde, viața cu moartea.
Dar mai ales moartea…
Din cauza nesimțirii unora dintre semenii lor. Din cauza lăcomiei unora dinte aceștia. Din cauza corupției unor responsabili politici, din administrație, din alte instituții ale unui stat măcinat de hoție, foame de bani, aroganță de interlop și de câte și mai câte.
Din cauza unor suflete bolnave; a unor caractere strâmbe; a unor vieți eșuate.
Din toate aceste cauze au murit zeci de tineri nevinovați.
Ceilalți, rămașii, speriații fără caracter, responsabilii cu numărătoarea morților, realizatorii de statistici, lașii ascunși după explicații inepte, revin astăzi cu și mai mult tupeu în viața publică.
Rânjesc mărunt, persiflând sintagma „tinerii frumoși și liberi”, pentru a caracteriza, meschin, o atitudine „Colectivă” de revoltă: revolta colegilor din generația celor morți și a celor răniți, fără vină, anul trecut, din cauza administratorilor acestui stat, care ar fi trebuit să-i ocrotească.
Și mai grav este că, un procent important de români, simpli muritori, fără vreo funcție în stat, au dovedit, la rându-le, că n-au înțeles nimic din moartea acelor tineri, posibil să le fi fost, chiar lor, în alte împrejurări, frați, copii, nepoți.
„Mă întrebi dacă lumea a învățat ceva din Colectiv… Eu cred că nu. Nu a învățat absolut nimic! Pentru că acesta este românul. Și, când zic asta, mă gândesc la recentele alegeri locale, unde au fost aleși oameni cu dosare penale sau cercetați penal. Cum poți tu să alegi un om care are probleme cu Justiția?! Deci, n-am învățat nimic din Colectiv, iată!” – Matei Cristian.