Nasoală pentru România

Nasoală pentru România
Publicat: 11/02/2015, 08:29
Actualizat: 11/02/2015, 13:26

Ani de zile s-a străduit să ne arate că e bună pentru România. În campanie, ne-a spus-o pe șleau, să ne intre bine în cap, deși doamna nu și-a propus niciodată cu adevărat să se adreseze capului. Se miră acum de ce nimeni n-o ascultă, de ce nimeni n-o crede, de ce orice ar spune este luat în bășcălie.

Aseară, în parc, doi tipi discutau aprins subiectul. Unul se uitase „la Gâdea” și „se tăvălise pe jos de râs”. „Ce i-a făcut lu” aia, pe muzică, frate, așa, pac-pac. Ce și-a luat-o…” Adevărul e că doamna și-a luat-o, dar și-a și cerut-o. Pe unii i-a plătit, alții i-au plătit-o, dar realitatea este că Elena Udrea a cam făcut programele de știri ale ultimilor ani. După ce ani de zile a jucat exclusiv în registrul tabloid, al kitschului politic, al bârfei și al taclalei, al bilețelelor și al gesturilor insinuante, se plânge acum că nimeni nu o ia în serios, că lumea conspiră ca s-o reducă la tăcere.

În cariera sa politică, doamna Udrea a performat exclusiv în planul aparențelor. Dotată cu o ambiție nemăsurată, s-a plasat permanent pe lângă bărbați potenți financiar sau politic. În paralel, s-a străduit să-și tuneze originile buzoaie, să devină fată de Paris. M-am uitat zilele trecute peste pozele cu Elena Udrea făcute de agenția Mediafax în ultimii 10 ani. De la fustele mini, de la rochiile mulate sau transparente, de la dresurile-plasă și roz-bombonul bimbo care au adus-o în viața miliardarului Cocoș și apoi în anticamera lui Traian Băsescu, la sacoul negru din seara de luni, când s-a dat votul în Parlament pentru arestare, schimbarea este vizibilă pentru oricine. Dar doamna este aceeași ca și-n urmă cu un deceniu: epatantă, fascinată de obiectivul camerei, oricând dispusă la gesturi-petardă, bună de show. În plen, doamna Udrea a dat, luni seara, un ultim recital, finalizat cu un gest teatral: un deget la nas, dedicație pentru „cineva drag”. Adevărul e că Elena Udrea n-ar fi ajuns aici fără un președinte care i-a dat nas, sacrificând pentru ea oameni și sfidând de prea multe ori logica și bunul simț.

Dar toate nazurile și necazurile pupilei lui Traian Băsescu sunt muc și sfârc pe lângă lucrurile cu adevărat nasoale care rămân în urma ei. Dacă privim dincolo de artificiile acestei doamne flamboaiante, vedem realitatea rece ca neonul de pe celularul din Rahova. Trei cereri de arestare au făcut procurorii, care o acuză de Elena Udrea de trafic de influență, spălare de bani și fals în declarații de avere (în dosarul Microsoft) și de luare de mită, abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și de folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite (în dosarul Gala Bute). Desigur, pare bizar că toate aceste capete de acuzare s-au strâns parcă toate prea deodată, dar asta nu înseamnă că ele nu trebuie probate urgent într-o sală de judecată. Chiar dacă publicul telespectator i-a dat deja verdictul acestei mari animatoare a vieții politice din ultimii 10 ani, asta este mai puțin important acum: doamna Udrea va fi judecată, în sfârșit, pe probe, nu pe vorbe, de judecători, iar eventualele prejudicii aduse statului trebuie recuperate. Doar așa ieșim din tot acest cancan.

Și mai este un lucru pe care doamna Udrea îl lasă în urmă: niște acuzații extrem de grave la adresa SRI. Cât adevăr și câtă manipulare este în spusele sale nu vom ști probabil niciodată: în mod previzibil, comisia parlamentară de control SRI, singura care putea face lumină în acest caz, a pus ieri batista pe țambal, iar în tăcerea care s-a făcut, aproape că s-a auzit, dintr-o parte a societății „penetrate”, un oftat de ușurare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Un bărbat de 45 de ani din Bucureşti şi-a infectat intenţionat iubita cu HIV. Individul...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Ies la lumină noi detalii în cazul accidentului din Suceava, în care au murit cinci...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Teo Trandafir îl face praf pe Florin Salam: Regele României a murit!
Schimbări de ultimă oră anunțate de ANM. Fenomene ostile în România
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Utilizatorii de antidepresive ar putea renunța la tratament doar cu ajutorul medicului de familie
×