Prima pagină » Puterea Gândului » Ne-au scuipat în Ochi. Ziua în care au jucat mima, iar deputatul Ponta a fost absent

Ne-au scuipat în Ochi. Ziua în care au jucat mima, iar deputatul Ponta a fost absent

Ne-au scuipat în Ochi. Ziua în care au jucat mima, iar deputatul Ponta a fost absent
Există o revoltă constantă printre aleși împotriva acțiunilor procurorilor, mai ales în ultima perioadă, când se simt inundați de cereri pentru reținere și arestare preventivă. Asta e realitatea lor. Oricât de nemulțumiți ar fi cetățenii, jurnaliștii, magistrații. Oricât de multe decizii s-ar lua la nivel oficial pentru combaterea corupției. Oricât de proastă ar fi imaginea pe care o capătă România după astfel de derapaje. Pentru că, la urma urmei, Constituția le permite să dea acest vot secret și să se ascundă în spatele unor bile albe și negre. Și, de cele mai multe ori, parlamentarilor nu le convine să dea Ochi cu procurorii DNA.

O zi normală în Parlament nu este niciodată o zi eficientă dacă nu se sfârșește cu o șmecherie făcută, când te-aștepți mai puțin. Miercuri a fost ziua lui Ion Ochi, un deputat PSD, cvasinecunoscut, care s-a trezit, ca din senin, cu procurorii pe urmele lui. Ghinion, cvasinecunoscutul a reușit să scape de reținere și arestare preventivă, deși cazul Dan Șova de la Senat încă nu s-a răcit.

Cu greu, deputații au reușit să înceapă votul pentru solicitarea DNA, asta deși au fost câteva trageri de timp. „Chestorul? N-avem chestor! Unde sunt chestorii, că n-avem decât unul?”, au strigat, parcă disperați, deputații în plen, preț de minute bune.

Și între un ales care se plângea că este ziua fiului său și trebuie să dea de băut și un altul care spunea că trebuie să ajungă la spital, un alt deputat și-a dat seama că este discriminat. Pesedistul Anghel Stanciu a reclamat, la tribuna Camerei Deputaților, că nu este corect ca votul să înceapă, de fiecare dată, cu cei de la litera „A”, cerând ca apelul nominal să înceapă cu litera „Z”.

Aproape jumătate de oră au tras deputații de timp, până să înceapă votul cu bile. 276 au semnat lista de prezență, însă la final, surpriză – vechile metehne au revenit. Deputații n-au putut să închidă un Ochi, așa că și-au salvat colegul acuzat de luare de mită și abuz în serviciu.

„Nu a fost un expozeu emoționant, dar argumentele juridice au generat acel nivel de emulație pentru ca unii colegi să nu voteze”, a explicat, foarte destins, liderul grupului PSD, Marian Neacșu.

În traducere liberă, pe noi nu prea ne interesează ce spune societatea civilă, ce spune DNA, nici măcar decizia Comitetului Executiv al PSD din ianuarie 2015, ca parlamentarii social-democrați să voteze în favoarea tuturor cererilor DNA. E drept, după mișcarea de forță din ianuarie, făcută strict pentru imagine, când Ecaterina Adronescu, Șerban Mihăilescu, Ion Diniță, Ioan Adam & Co. au fost predați justiției, deputații au considerat că e mai mult decât suficient. Și astfel, ușor-ușor, a mai scăpat câte un Laszlo Borbely sau un Varujan Vosganian (din nou), câte un Dan Șova și acum iată, un Ion Ochi.

Alegerile prezidențiale și protestele din țară i-au făcut pe parlamentari să-și mai schimbe părul, dar năravul ba. Metode de a fenta justiția încă există din plin, chiar și simplul gest de a ridica din mâini, inofensiv, în semn de „nu știu ce s-a întâmplat”, așa cum au făcut pesediștii, după numărarea bilelor de vot.

Și oricât de mic și necunoscut ar fi un deputat sau un senator, uneori, chiar nu e bine să dai Ochi cu procurorii DNA.

Există o revoltă constantă printre aleși împotriva acțiunilor procurorilor, mai ales în ultima perioadă, când se simt inundați de cereri pentru reținere și arestare preventivă. Nu de puține ori, și-au vărsat nervii pe DNA,  subliniind că parlamentarii nu trebuie să execute comenzile lor.  Asta e realitatea lor. Oricât de nemulțumiți ar fi cetățenii, jurnaliștii, magistrații. Oricât de multe decizii s-ar lua la nivel oficial pentru combaterea corupției.  Oricât de proastă ar fi imaginea pe care o capătă România după astfel de derapaje. Pentru că, la urma urmei, Constituția le permite să dea acest vot secret și să se ascundă în spatele unor bile albe și negre. 

Unii parlamentari au o reținere față de rețineri, după cum a spus Marian Neacșu. Și ghiciți ce? Nici de data asta, Victor Ponta nu a fost prezent la vot, asta deși săptămâna trecută a venit în Parlament, „că doar e vot final”.