Prima pagină » Puterea Gândului » „Nemernicilor, grijania voastră!”

„Nemernicilor, grijania voastră!”

„Nemernicilor, grijania voastră!
Mă întorc la povestea de acum trei zile, și spun: acum, nu mai e o glumă, e grav! Ca să ridici români de pe stradă, pentru că protestează împotriva PSD/Liviu Dragnea, când vrei tu, e deja dictatură.

Potrivit unei știri apărute pe flux, 10 persoane/”protestatari”,care îl așteptau la Topoloveni, Argeș, pe Liviu Dragnea, au fost ridicați de jandarmi și duși la Poliție pentru legitimare: „Participau la o adunare publică nedeclarată. Au afișat bannere și au scandat lozinci. Cei 10 au fost au fost ridicați după venirea lui Liviu Dragnea la Casa de Cultură„, a declarat Alexandru Ivan, purtătorul de cuvânt al IJJ Argeș.

Unul dintre românii ridicați de jandarmi ar fi strigat: „Ce-am făcut? Bă, n-auzi, ce-am făcut? Lăsați-mă în pace!”. Și pe bună dreptate! Ce făcu omul fraților?!

Pentru că, dacă Liviu Dragnea și „secretara” Carmen Dan vorbesc despre lege, păi atunci, hai să vorbim despre lege și fiecare să-și asume rigorile acesteia. Evident, și răspunderile.

Iată ce spune Constituția României la CAP. II – „Drepturile și libertățile fundamentale”: Art. 39, Libertatea întrunirilor – „Mitingurile, demonstrațiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere și se pot organiza și desfășura numai în mod pașnic, fără nici un fel de arme„. Apoi, la CAP. III – „Îndatoriri fundamentale”: Art. 57, Exercitarea drepturilor și a libertăților – „Cetățenii români, cetățenii străini și apatrizii trebuie să-și exercite drepturile și libertățile constituționale cu bună-credință, fără să încalce drepturile și libertățile celorlalți”.

Corect. În consecință, orice fel de întrunire este liberă, conform Constituției României, dacă se desfășoară în mod pașnic – adică, pe înțelesul tuturor, fără violență -, și fără vreun fel de arme la purtător.

Întreb Jandarmeria dacă cei 10 „ridicați” au fost violenți sau au avut asupra lor arme! Iar dacă nu, faptul că au fost ridicați e grav și împotriva Constituției.

De vreme ce, potrivit legii 60/ 1991 (care adaugă la Legea fundamentală), se stabilesc următoarele: Art. 1. – (1) Libertatea cetățenilor de a-și exprima opiniile politice, sociale sau de altă natură, de a organiza mitinguri, demonstrații, manifestații, procesiuni și orice alte întruniri și de a participa la acestea este garantată prin lege. Asemenea activități se pot realiza numai pașnic și fără niciun fel de arme.

(2) Adunările publice – mitinguri, demonstrații, manifestații, competiții sportive, procesiuni și altele asemenea -, ce urmează să se desfășoare în piețe, pe căile publice ori în alte locuri în aer liber, se pot organiza numai după declararea prealabilă prevăzută de prezenta lege.

Adică, 10 persoane înseamnă „adunare publică” ce ar fi trebuit declarată (declarată, și nu „cerut voie la primărie, și aprobată, dacă vrea mușchiul cuiva”, iar dacă nu, nu!)?

Art. 2. – Adunările publice trebuie să se desfășoare în mod pașnic și civilizat, cu protecția participanților și a mediului ambiant, fără se stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepția celor autorizate (adică, există și neautorizate? – n.a.) funcționarea instituțiilor publice sau private, a celor de învățământ, cultură și sănătate, a unităților economice ori să degenereze în acțiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea și liniștea publică, siguranța persoanelor, integritatea corporală, viața sau bunurile acestora ori ale domeniului public, și nu pot fi continuate după ora 23,00, caz în care intră sub incidența dispozițiilor Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Art. 3. – Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum și cele care se desfășoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.

Întreb: dacă 10 persoane așteaptă autobuzul/tramvaiul pe un refugiu, îmbrăcați în tricouri /baloane/pungi de plastic, cu mesaje anti-PSD, fiecare în legea lui, sunt pasibili de pedeapsă, chiar dacă nu se cunosc unul cu celălalt?

Dar, la urma-urmei, câte persoane, spune legea, că ar înseamnă o adunare publică? Cine stabilește de la cât la cât, un grup de oameni se transformă, din coadă la pâine/lapte/chiftele din năut, în adunare publică? Jandarmeria? Carmen Dan? Liviu Dragnea?

Și, dacă eu, personal, mă plimb prin fața clădiri Guvernului, din Piața Victoriei, cu o pancartă anti-PNL, să spunem, sunt pasibil de pedeapsă? Dar dacă 20 de inși, fiecare în legea lui, ne plimbăm cu câte o pancartă anti-PNL prin fața Guvernului, suntem pasibili de pedeapsă.

Da, sau nu? Cine decide?! Aceiași: Carmen Dan, Liviu Dragnea? Sau Viktor Orban, de la Budapesta?! Pentru că legea nu stabilește.

Ca să nu mai vorbim despre comunicatul Jandarmeriei, care precizează, între altele: „Astăzi (adică, vineri), în timpul desfășurării unui eveniment organizat de primăria orașului Topoloveni, la Casa de Cultură, 10 persoane au organizat în apropiere o adunare publică nedeclarată, conform legii 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, motiv pentru care au fost conduse la sediul poliției pentru stabilirea identității și luarea măsurilor legale”.

Așa?! Păi, cu ce drept, de vreme ce legea spune: „Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum și cele care se desfășoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat„.

Eu aș spune că vizita lui Liviu Dragnea, la Topoloveni, a fost una oficială, fiind acesta un șef de partid și al treilea om în stat, că doar n-o fi fost una underground. Ba, și mai mult, dacă întâlnirea celor 10 a fost o adunare public, ea s-a desfășurat în exteriorul unui imobil al unei persoane juridice de interes public: Casa de Cultură a Orașului Topoloveni.

Nu așa?!

Vorba lui Andrei Caramitru, pe care am, ajuns să-l citez mai des decât pe Oracolul din Bălcești: „Nemernicilor! Cum, grijania voastră, băgați oameni care nu au făcut nimic în dube, ca să nu audă Dragnea ce au oamenii de spus? Într-o țară din UE, cu Constituție care garantează dreptul la opinie? Cum? Oamenii ăștia sunt acum reținuți la Poliția Topoloveni. Inclusiv un corespondent media!”.

La topoloveni? Chiar așa! Păi cum? Și fără magiun în galoși?!