Prima pagină » Puterea Gândului » Noapte în munți. Și-n minți

Noapte în munți. Și-n minți

Noapte în munți. Și-n minți
Explicații și întrebări la raportul oficial al accidentului din Apuseni. Le puteți citi pe Gândul.info

Explicații și întrebări la raportul oficial al accidentului din Apuseni

Revin aici cum am promis în postul precedent cu cele mai interesante secvențe din partea a doua a incidentului din Apuseni: căutarea. Căutarea acului în carul cu fân și a competenței reale între angajații pe mii de euro ai statului. Cum încep lucrurile:

„- În jurul orei 16.01 copilotul Răzvan Petrescu l-a sunat pe tatăl lui și i-a spus că au aterizat forțat, între Peștera Scărișoara și localitatea Beliș, că toți sunt în viață și că el are picioarele rupte;

– La ora 16.05, secretarul de stat dr. Raed Arafat l-a informat despre accident, prin SMS, pe inspectorul general al IGSU – general de brigada Ion Burlui, ca urmare a convorbirilor telefonice purtate între dr. Zamfir – membru echipa aeronava, dr. Irinel Popescu (Spitalul Fundeni) și dr. Zota (Agenția Națională de Transplant).

– 16.06: dr. Radu Zamfir (pasager în aeronava) a fost contactat telefonic de către inspectorul general al IGSU pentru informare preliminară privind starea victimelor și locul accidentului. Doctorul Zamfir a furnizat reperele vizualizate pe ecranul radar al aeronavei (Peștera Scărișoara, localitatea Beliș) și a  efectuat evaluarea primară a victimelor și acordarea primului ajutor;”.
Deci raportul vorbește despre reperele de pe ecranul avionului (punctele de pe GPS), în vreme ce doctorul, în declarațiile din presă spune că de fapt a dat locația de pe telefon, din google maps.

Orele 16.07 – 16.09: Inspectorul general al IGSU dispune constituirea grupei operative și alertarea ISU Alba și ISU Mureș pentru declanșarea procedurii de căutare-salvare a victimelor accidentului;

Trec aici încă 10 minute în care nu știm cine ce-a făcut. După mine, sunt 10 minute pierdute. Iar victimele sună din nou:

„- La ora 16.16:26 Serviciul de Urgență a primit un apel, prin Centrul 112 Cluj/Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), de la numărul 0724 749 848, apelant dr. Radu Zamfir, în care a fost anunțată prăbușirea unui avion.

Ce se întâmplă mai departe? Păi ce se poate întâmpla într-o țară în care avem cu un milion de oameni în plus în funcții de bugetari? Telefonul fără fir: apelul se duce de la unii la alții, cât să se disipe răspunderea!

După identificarea urgenței, conform procedurilor de operare, apelul a fost transferat către ISU Cluj (ora 16.20), SJA Cluj (16.20), IPJ Cluj (16.20), IJJ Cluj (16.20), COAP/MApN (16.22 – 16.27), ROMATSA (între orele 16.28 și 16.33), Salvamont Brașov (16,34), Elicopter Târgu Mureș.

Adică în loc să noteze cineva, omul ăla rănit care a sunat a fost plimbat prin toate aceste instituții? Asta cred că ar trebui lămurit.

Raportul spune că aici Romatsa trebuia să dea alarmă și să determine zona de căutare. Raportul vine cu scuzele:

„În acest caz însă, echipamentele de locație pentru situații de urgență (ELT) ale aeronavei nu au funcționat pe frecvența de 406 MHz, prevăzută de Regulament, ci numai pe cea de 121,5 MHz, care nu era aptă să permită localizarea.

Au existat informații de la aeronave în zbor despre emisia stației ELT a aeronavei BN2 prăbușite, dar nu a există o informare de la Centrul COSPAS – SARSAT (Centrul de Căutare-Salvare Satelitara), prin Centrul de la Moscova (MCC). Fiind ulterior contactat, de către ROMATSA, (telefonic și prin e-mail) Centrul de la Moscova nu a comunicat nici un răspuns.”

Rușii nu ne-au ajutat. Domnu” Ponta, ăștia nu erau prietenii noștri recenți, cei mai buni? În fine, mergem mai departe: la 16:20, doar pe baza informațiilor de la operatorii de telefonie mobilă, poziția era prea vagă: „circa 200 km2, într-o zona muntoasă împădurită.” spune raportul.

Între timp, disperați, cei din pădure continuă să sune la tot mai inepții lor salvatori:

„Doctorul  Radu Zamfir a revenit de mai multe ori cu apeluri către 112, la orele 16:22:33, 17:30:03, 19:12:39 și 19:31:51.

Pe durata convorbirilor telefonice cu dr. Zamfir s-a făcut tot posibilul pentru obținerea coordonatelor geografice, în baza tipului de terminal telefonic avut la dispoziție de apelant, dar nu au putut fi exploatate facilitățile terminalului mobil care ar fi putut ajuta la localizarea acestuia.

STS a încercat determinarea mai precisă a locului incidentului, inclusiv apelând la sprijinul SNApOPSN (sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională), care dispun de capabilitățile specifice de identificare a localizării, dar nu s-a reușit.

Câteva probleme aici: doctorul Zamfir spune că a reușit să dea coordonatele din telefon. Romatsa spune că nu. Cineva minte. Cineva minte de îngheață încă o dată răniții pe munte!

STS s-a scos elegant aici: „În ceea ce privește semnalizările specifice ale aeronavelor aflate în avarie (date de echipamentele de locație pentru situații de urgență ELT), acestea nu pot fi recepționate de către STS, deoarece furnizarea acestor informații revine altor instituții.”

Deci de ce să-l mai dăm afară pe șeful de la STS?

Urmează câteva mostre de dialog imbecil al unor oameni care, prin indolența lor, au ucis alți oameni:

16.29 – MApN a luat legătură cu ROMATSA și a transmis disponibilitatea ministerului de a participa cu forțe la acțiunile de căutare/salvare.  Șeful de tură ROMATSA  a informat că acestea sunt coordonate de ISU Alba.

Să va traduc: sună armata la Romatsa și aia îi pun să sune la Alba, că nu e treaba lor! Nu reiese mai departe ce a făcut armata și cum. De fapt, n-a făcut nimic, că n-a chemat-o nimeni.

Următorul elicopter care decolează e SMURD. Armata, care are avioane de recunoaștere capabile să zboare pe vremea asta și elicoptere modernizate cu israelienii pe bani grei și capabile să zboare pe conturul terenului identificat pe radar, pare să fi uitat de ele. Sau aia de la Alba nu știau? Sau…

Cert e că primul elicopter care pleacă e un SMURD de la Târgu Mureș, care se și retrage din cauza ceții și probabil givrajului.

Urmează alte apeluri disperate din zona. Și alte și alte transferuri și alertări de organisme ineficiente și oarbe, exact ca în Kafka:

„16:42 – urmare a unor informații primite ulterior de la apelant dr. Radu Zamfir, cu precizarea că locul evenimentului ar fi în zona Scărișoara, apelul a fost transferat și către Centrul 112 Alba, acesta alertând dispeceratele ISU, IJJ, IPJ și SJA Alba.”

Urmează mobilizarea, fiecare cu ce-a putut. Prefectul caută clubul de off-road.

Se organizează sectoarele de căutare, la 18.15 abia, la DOUĂ ORE de la accident!

Trei ore deja: doctorul Zamfir sună din nou la 112. Răniții își fac un foc să se încălzească. Doctorul spune la telefon că se află la jumătatea distanței între Poiana Horea – localitatea Dârlești, la limita de județ.

O întrebare aici: aceste informații, suprapuse peste cele de GSM puteau, oare, să ne dea o localizare mai precisă? Poate că da, dacă la Romatsa cineva s-ar fi ocupat de asta. Cineva experimentat și priceput. Poate nevasta directorului, de exemplu, angajată și ea acolo.

Abia la 20:15 avem prima mențiune oficială prin care  „Grupa operativă a IGSU solicită Centrului Național de Monitorizare a Situației Operative/MAI realizarea schimbului de date și informații cu SRI și STS, pentru localizarea telefoanelor mobile aparținând victimelor pentru identificarea poziției aeronavei.

Să vă traduc: pe la 8 seară i-au rugat frumos pe aia de la SRI, poate găsesc ceva împreună cu STS.

Degeaba. Și trece încă o oră.

Și apare un pădurar.

„La ora 21:13 un lucrător silvic (Trif Gheorghe), membru al echipei de căutare format din personal silvic, a ajuns la locul incidentului, informația despre poziția acestuia fiind comunicată la 112 și transferată dispeceratelor de urgență.”

Urmează tot ce știți și ce-ați văzut la televizor.

Concluziile oficiale ale raportului:

ROMATSA  București NU a manifestat  un rol activ în conformitate cu competențele prevăzute de lege, NU a luat măsurile necesare în vederea stabilirii zonei de căutare a aeronavei dispărute și NU a declanșat operațiunile de căutare, conform Regulamentului aprobat prin HG 471/2008.

De asemenea, ROMATSA nu a solicitat, potrivit competențelor, sprijinul Centrului de Operații Aeriene din cadrul Ministerului Apărării Naționale în vederea furnizării unor date și informații relevante identificării coordonatelor de localizare a epavei aeronavei.

Concluzia mea:

Romatsa e un stat în stat. Are cele mai mari salarii dintre bugetari. Oamenii iau mii de euro acolo, pentru jobul, e adevărat stresant, al ghidării avioanelor prin spațiul aerian.

Dar iată că vine un moment în care par mai degrabă niște pisici grase și lente, care și-au arătat adevărată valoare în singurul moment în care își puteau justifica și salariul:

Zero.

Roger and out!