Noul ministru al Transporturilor, scaunul electric și răspunsurile lui Antonescu
Deși ar fi trebuit să reprezinte o premiere politică, funcția de ministru din partea PNL începe să semene cu o condamnare, un fel de trimitere pe scaunul electric. Oricând cel care se află pe acest scaun de la Palatul Victoria poate fi electrocutat. Până acum numirile la Transporturi au afectat serios imaginea PNL: Ovidiu Silaghi, dosare la ANI și DNA, Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare de prima instanță în „dosarul Transformatorul”. Teoria „coincidențelor stranii”, despre care a vorbit Silaghi în fața sediului DNA, are mulți adepți în PNL. „E mâna lui Traian Băsescu, știa despre acest dosar de la început”, spune Relu Fenechiu.
S-a vorbit mult în ultimele zile despre necesitatea unui candidat imaculat pentru Transporturi: tânăr, profesionist, curat – fără dosar la DNA sau ANI. Unii spun, că nu ar fi rău nici un ministru anti-băsist, capabil să-l înfrunte pe Traian Băsescu, chiar cu riscul unor repercusiuni. În timp ce breaking-news-urile privind înmormântarea națională a cetățeanului Cioabă Florin țin agenda publică, în PNL a părut că se organizează o paradă a potențialilor ministeriabili pentru Transporturi. Fie PNL are mulți oameni curați ca lacrima, fie mulți sunt inconștienți.
Absența prelungită a lui Antonescu din țară a generat o emulație în rândul membrilor de partid, care și-au făcut lobby pe la televiziuni, în presa locală sau prin organizații. Unii chiar amenință că vocea teritoriului trebuie să fie mai bine ascultată, că nu se poate să se decidă totul de la centru. Mult zgomot, dar puțină substanță în această gâlceavă internă. O încordare de mușchi inutilă, care face bine doar pentru imaginea unei vieți de partid activă.
Liberalii rămași în țară au dat din coate pentru o funcție înaltă, iar printre numele vehiculate se regăsesc parlamentari, europarlamentari, secretari de stat, mulți cu „bube la dosar”. Unul e cunoscut drept „senatorul porno”, alții sunt clienți mai vechi ai DNA, există și șefi de filiale acuzați de fraude la referendum.
Competiția pare una deschisă, însă, în fapt, PNL așteaptă ca președintele Antonescu să se întoarcă din concediu pentru a se stabili „alesul”, înlocuitorul lui Fenechiu și Silaghi. Antonescu are mutarea în plic, consultarea făcându-se în cerc restrâns. În cele din urmă, Antonescu s-a oprit asupra numelui lui Nini Săpunaru, „un lider al partidului”, cum îl descriu cei din PNL. Până să treacă de hopul Traian Băsescu, noua propunere a PNL pentru Transporturi va trebui să primească și girul lui Victor Ponta. Social-democrații deja se pregătesc să critice propunerea liberalilor, Antonescu fiind acum dator să dea explicații și în fața partenerilor de guvernare.
Dar, pe lângă stabilirea unui ministru competent la Transporturi, Crin Antonescu mai trebuie să răspundă la câteva întrebări esențiale.
Cine este responsabil de „scandalul miniștrilor”: PNL pentru că nu a ales persoanele potrivite, justiția pentru că răspunde unor comenzi politice sau Traian Băsescu pentru că urmărește să compromită miniștrii PNL cu ajutorul DNA și ANI?
Dacă PNL a greșit, conducerea partidului să își asume acest lucru. Dacă justiția acționează politic, atunci este o mare problemă, iar trocul Băsescu – Ponta la numirile din justiție transformă PNL într-o victimă. În cea de-a treia variantă, în care Traian Băsescu comandă politic procurorilor, sistemul e viciat total, iar USL nu ar trebui să permită așa ceva.
PNL trebuie să aleagă o variantă de răspuns pentru că nu se poate plânge la nesfârșit că este hărțuit de procurori și Băsescu, dar să nu reacționeze decât din calitatea de victimă. Liderul PNL, Crin Antonescu, ar trebui să aibă răspunsurile exacte. Nu se poate învârti într-un cerc vicios, în care identifică presiuni politice asupra justiției, dar nu face nimic pentru a le opri. USL are puterea în Parlament și nu poate ridica la nesfârșit din umeri, dacă identifică un abuz.
Pe lângă aceste răspunsuri obligatorii, Crin Antonescu ar trebui să răspundă clar la încă o întrebare: are încredere în echidistanța politică a DNA și în Laura Codruța Kovesi?