Nu există masă pe gratis pentru populație și companii
Miercuri după prânz, săptămâna trecută, când premierul cu ai săi miniștri economici își băteau capul să găsească soluții prin care să mai limiteze dezastrul adus de bomba Oltchim Dan Diaconescu, pusă sub scaunul USL și al guvernării Ponta, a apărut știrea dată de agenția Mediafax că impozitele, amenzile și taxele locale vor crește cu 16,05% din 2013.
Ministerul Finanțelor, printr-un funcționar oarecare, și-a făcut datoria și a dat în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern prin care se anunță că „în concordanță cu prevederile Codului fiscal, se actualizează nivelurile impozitelor și taxelor locale, precum și amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotărâre a guvernului, începând cu anul fiscal 2013, cu rata inflației pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv cu 16,05% pentru anii 2010-2012”.
De aici a apărut un întreg scandal între premierul Ponta și Ministerul Finanțelor reprezentat de ministrul Florin Georgescu și secretarul de stat Liviu Voinea. Premierul le-a reproșat celor doi într-o emisiune televizată că nu l-au consultat înainte de a face public acest proiect. Problema lui Victor Ponta nu este că s-au respectat prevederile legale, ci că s-au anunțat aceste majorări acum, când începe campania electorală și nu dă bine la electorat să anunți că trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru eliberări de autorizații, avize, pentru eliberarea și preschimbarea actelor de identitate, pentru eliberarea titlurilor de proprietate etc. Ponta a ieșit în față ca să clarifice ce-i cu această majorare: e de pe vremea lui Boc, iar primarii pot să majoreze taxele cu 16%, dar nu sunt obligați. Dacă au resurse în buget, le pot ține pe loc. De fapt prin asta, premierul le-a spus primarilor USL, nu cumva să prind că anunțați aceste majorări în această toamnă, când trebuie să câștigăm alegerile cu peste 50%.