De exemplu, premierul Tudose, care s-a întâlnit, astăzi, la Victoria, cu ambasadorul SUA la București, Hans Klemm – altfel, o mutare interesantă a noului șef al executivului -, a lăsat impresia că, el însuși, n-ar putea fi, vreodată, de acord cu un mecanism nedorit, cu o mutare greșită, cu orice fel de piedică pusă în calea dezvoltării economice a României, mai ales în vederea „consolidării relațiilor economice bilaterale România-SUA”.
Aflăm, astfel, că în cadrul întâlnirii Hans Klemm a recunoscut că nivelul relațiilor economice este departe de stadiul actual al relațiilor politico-militare dintre cei doi parteneri strategici, dar că, după întâlnirea Iohannis-Trump, de la Casa Albă, credibilitatea României a crescut, consecințele urmând să se vadă, implicit, în creșterea încrederii investitorilor americani în economia românească.
Eu cred că spusele lui Klemm n-au fost altceva decât o bătaie subțire a obrazului partenerului său de dialog, de vreme ce acesta tocmai anunțase că nu va renunța la niciuna dintre noile măsuri pe care și le-a pus în cap și în program să le administreze celor care mai muncesc în România.
În acest context, premierul român, care a părut să nu fi înțeles exact-exact bunele intenții ale interlocutorului, a amintit că, în luna octombrie, se va întâlni cu potențiali investitori americani, și a precizat, între altele: „România oferă un mediu de afaceri prietenos. Aș vrea să prezint investitorilor americani oportunitățile de afaceri din țara noastră și să îi asigur că în calitate de prim-ministru înțeleg că afacerile se dezvoltă pe stabilitate și predictibilitate„.
Excepțional! Așa e că Mihai Tudose arată ca unul care habar n-are ce-i cere Dragnea să aplice odată cu prevederile noului program?
E interesant ce o să le spună premierul americanilor, viitori contribuabili, nu-ia așa, la bugetul României!
Că tocmai a schimbat, pe ici, pe acolo, prin punctele esențiale, câteva „chestii irelevante”, în materie de fiscalitate, în cinstea sosirii lor la București.
Sau că tocmai a pus la pământ, prin aplicarea graduală sau nu, a noilor măsuri, mii și mii de firme cu capital autohton/străin?
Sau că multe alte companii s-au relocat? Sau ce?
A, n-ar fi exclus să le spună cam așa: „Veniți, veniți, domnilor americani! Tocmai am făcut curățenie prin piață, ca să vă primim cum se cuvine, în virtutea excelentelor relații, de respect și prietenie, statornicite „de milenii” între statele și popoarele noastre. Ura! Ura! Puteți să vă așezați oriunde. Numai de dumneavoastră depinde, acum, că tot am rămas doar între noi: dumneavoastră, Dragnea, eu și câțiva camarazi mai răsăriți”.
Râsete, ovații, aplauze.
Până atunci, singura speranță a americanilor – sigur, și a noastră – este acțiunea blitz a PNL:
„Am hotărât să demarăm ample dezbateri cu mediul de afaceri, cu toate persoanele care sunt afectate negativ de propunerile de modificare a legislației, astfel încât să mobilizăm întreaga societate împotriva acestor măsuri care riscă să arunce România în criză economică. Vom organiza, atât la București, cât și în toată țara, întâlniri, dezbateri, cu tot ce înseamnă mediul de afaceri, oameni aparținând profesiilor liberale, cu managerii companiilor private, cu persoane care sunt afectate negativ și, mai ales, cu orice persoană care este conștientă de riscurile enorme pe care le va presupune adoptarea unor astfel de măsuri”, au promis să realizeze, neîntârziat, liderii liberali.
Probabil, până în anul 3000, „…când nu vom mai fi copii…”.