Nu Olivia Steer e de vină pentru epidemia de rujeolă. Câteva observații într-un moment de isterie națională
După comunicatul Ministerului Sănătății care anunță oficial o epidemie de rujeolă și condamnă „campaniile iresponsabile” împotriva vaccinării, apariția Oliviei Steer într-o emisiune tv a declanșat un adevărat jihad pe rețelele de socializare.
Prin avalanșa de înjurături de pe Facebook, mi-a atras atenția postarea unui prieten care citează un comunicat al Ministerului Sănătății, din 1 aprilie acest an. Direct de la sursă, la acea dată se semnala apariția unui focar de rujeolă în județele Bistrița și Cluj, 79 de cazuri confirmate.
Surpriza la final:
„Specialiștii de sănătate publică au constatat că zona afectată este reprezentată de mai multe localități din județul Bistrița Năsăud situate la granița cu județul Cluj, în care există comunități unde copiii nu figurează pe listele medicului de familie, ca urmare, sunt nevaccinați”
Deci nu era vorba despre un grup de adepți ai doamnei Steer, ci, cel mai probabil, de familii sărace ai căror copii nu erau înscriși pe listele vreunui medic de familie.
O simplă căutare pe site-ul Ministerului Sănătății confirmă că în cazul izbucnirii epidemiilor de rujeolă în România, o dată la cinci ani statistic, focarele au fost în comunități sărace, unde rata imunizării este scăzută. „În anul 2010, comunitățile cele mai afectate au fost cele de rromi care au copii nevaccinați, iar în anul 2011 infecția s-a extins și la copii nevaccinați din unitățile de învățământ preșcolar și școlar”, se arată într-un comunicat din urmă cu cinci ani al MS. O situație similară a fost și 2005.
Nu contest că teoriile anti-vaccinare ale Oliviei Steer au fost împărtășite și de alți români, însă mult mai mulți, cred, sunt victimele unui sistem impotent.
În 2014, prin ordin al ministrului Sănătății s-a înființat Comitetul Național de verificare a eliminării rujeolei și rubeolei. Ce a făcut până acum, care îi sunt realizările? Zero, niciun rezultat la căutare pe site-ul MS.
În 2015, Ministerul Sănătății anunța că „se lucrează la un proiect de act normativ care va reglementa situația imunizărilor în România, având în vedere numeroasele sesizări venite din partea specialiștilor cu privire la scăderea numărului de vaccinări, în urma campaniilor susținute împotriva imunizării”. Rezultat: zero. Până acum proiectul nu a fost pus nici măcar în dezbatere publică.
S-au bifat însă pompieristic planuri de urgență, din care ne-am ales, la fiecare cinci ani, cu câte o epidemie de rujeolă: 4.331 de cazuri, în 2006, 3.270, în 2011, și 675, confirmate până acum, în 2016.
Datele acestea oficiale sunt mult mai relevante decât toate postările de pe blog ale Oliviei Steer și duc în derizoriu această mini isterie națională de moment. Sunt curioasă când va pune în dezbatere Ministerul Sănătății legea vaccinării. Aș avea curaj să pun pariu că foarte, foarte curând, poate chiar în următoarele zile.
PS. Ca să nu fie niciun dubiu, dacă aș avea un copil, cu siguranță l-aș vaccina.