Prima pagină » Puterea Gândului » O civilizație a debarasării

O civilizație a debarasării

O civilizație a debarasării
"Porniți de la periferii, știind bine că nu sunt sfârșitul, ci începutul orașului!"

La începutul lunii, Suveranul Pontif s-a întâlnit cu membrii  redacției cotidianului catolic „Avvenire” și cu familiile acestora.

Pe 1 mai, în calendarul Bisericii Romano-Catolice e prăznuit Sfântul Iosif Muncitorul, „tatăl purtător de grijă al lui Isus”.

Iosif e unul dintre subiectele la care Papa Francisc revine des, având chiar inițiativa de a-i introduce numele în rugăciunile euharistice ale Sfintei Liturghii.

Sfântul Părinte a comparat redacția cu atelierul de tâmplar, din Nazaret, al Sfântului Iosif, acel „om al tăcerii”, niciodată descurajat, niciodată strivit de greutăți. Iosif, „omul concreteței și al apropierii”(” nimic nu facilitează întâlnirea și nu dezvoltă o conștiință solidară precum milostivirea. Drumul de purtători ai milostivirii este cel care contribuie la reînnoirea societății sub semnul binelui comun, al demnității fiecăruia și al civismului  deplin”).

Papa le-a reamintit jurnaliștilor de la „Avvenire” că politica lor editorială trebuie să rămână Evanghelia.

„Ca Biserică, suntem expuși impactului și presiun unei culturii a grabei și a superficialității – mai mult decât experiența, contează acum ceea ce e imediat, ceea ce e la îndemână și poate fi consumat pe loc. Mai mult decât confruntării și aprofundării, riscăm să ne expunem pastorației aplauzelor, nivelării gândirii, să ne expunem unei dezorientări răspândite de opinii care nu se întâlnesc. Tâmplarul din Nazaret ne amintește de urgența de a regăsi un sănătos simț al temperanței, al calmului și răbdării. Cu tăcerea sa ne amintește că totul începe de la ascultare, de la a ne transcende pe noi înșine pentru a ne deschide cuvântului și istoriei celuilalt (…).  Nu încetați să căutați cu smerenie adevărul, pornind de la întoarcerea neobosită la Vestea cea Bună, Evanghelia. Aceasta să fie linia editorială, de care să vă ancorați integritatea. Profesiunea vă cere să fiți astfel, într-atât de înaltă e demnitatea sa. Abia atunci veți avea lumină pentru discernământ și cuvinte adevărate pentru a percepe realitatea și a-i spune pe nume, evitând să o reduceți la o caricatură a sa. Lăsați-vă interogați de ceea ce se întâmplă. Ascultați, aprofundați, confruntați-vă. Stați departe de fundătura în care eșuează cel care crede că a înțeles deja totul. Vă doresc să știți să vă ascuțiți și să vă apărați totdeauna această privire, să depășiți ispita de a nu vedea, de a marginaliza sau de a exclude. Vă încurajez să nu discriminați, să nu considerați pe nimeni ca în plus, să nu vă mulțumiți cu ceea ce văd toți. Nimeni să nu vă dicteze agenda, în afară săracilor, a celor din urmă, a suferinzilor. Nu sporiți rândurile acelora care aleargă să povestească despre partea din realitate care e deja sub lumina  reflectoarelor lumii. Porniți de la periferii, știind bine că nu sunt sfârșitul, ci începutul orașului!”.

Ceea e le spune Papa jurnaliștilor de la „Avvenire”, o spune de la începutul pontificatului său, de câte ori vorbește despre lumea noastră ca despre o „civilizație a debarasării”.