O fantomă la Cotroceni
Cum referendumurile s-au transformat în miuțe politice premergătoare competițiilor naționale, nu este exclus ca, înaintea marelui meci prezidențial, să se desfășoare două: unul al USL pentru o nouă Constituție și altul al lui Traian Băsescu pentru un parlament redus, unicameral. Acesta din urmă ar putea fi ultimul referendum organizat din voința exclusivă a șefului statului (pe viitor, având nevoie de aprobarea legislativului) și, totodată, ultima bătălie politică a președintelui Băsescu, care, astfel, s-ar consola că-și încheie mandatul în forță.
„Sunt convins că mult mai ușor trece referendumul meu cu 50% decât Constituția lor. Asta nu-i Constituția României, ci ai unei găști. E o gașcă de politicieni care au hotărât să-și facă o Constituție pentru ei crezând că-s veșnici”, pariază președintele, comunicând electoratului că el face parte dintre aceia care va spune NU Legii fundamentale revizuite.
Chiar dacă va „urmări” USL cu referendumul reîncărcat, nu ignorarea voinței populare exprimate în 2009 îl supără pe președintele Băsescu, ci „paiața” cum îl ridiculizează pe urmașul său la Cotroceni, după noua Constituție. Cu mandatul redus de la 5 la 4 ani, acesta nu va avea voie să organizeze o consultare populară de capul lui, să ceară urmărirea penală ori suspendarea din funcție a miniștrilor, să participe la toate summit-urile UE, fiind, în schimb, obligat să-i accepte pe premierii și pe membrii guvernului propuși de majoritate. Exact acele prevederi constituționale de ale căror neclarități Traian Băsescu a profitat la maximum pentru a-și impune deciziile personale și a-i ține în șah pe adversarii politici se transformă, într-un corset extrem de rigid, din care viitorul șef al statului, oricine va fi el, nu va mai putea ieși.
Pentru președintele-jucător, care, din iubire, a pompat funcției prezidențiale mai multă putere decât avea nevoie, încercând să substituie în conștiința publică alte modele, o astfel de dezbrăcare de atribuții este de neconceput, chiar dacă el însuși iese la anul, din scenă. Rescrierea rolului, deși se face cu mâna USL, a fost determinată de modul arogant și autoritar în care a interpretat dl Băsescu vechea partitură în 9 ani de mandat, prestație care nu a mulțumit nici opoziția, nici populația. De aceea, se cuvine să treacă debilizarea statutului prezidențial printre propriile-i „realizări” politice. După plecarea sa, Palatul Cotroceni va fi ocupat de o fantomă, de o umbră a președintelui tare de Constituție. E și asta o moștenire băsesciană, care-și va face loc, cu siguranță, în cartea de istorie și va rămâne acolo până când o altă gașcă va hotărî că i-a ajuns.