O întrebare valabilă curând și pentru români
Noaptea, în reședința unor americani de clasă medie, sună telefonul. Sună insistent, zeci de secunde. Tensiune. Telefonul continuă să sune. Soneria unui telefon, într-o casă unde toată familia doarme, e încărcată de rele presimțiri. În sfîrșit, telefonul intră pe robot și se aude o voce gravă, aproape înfricoșătoare: „E ora 3 și copiii voștri dorm în siguranță. Doar la Casa Albă sună telefononul. Pentru că se petrece ceva grav în lume. Votul vostru va alege persoana care va răspunde apelului. Cineva care cunoaște lumea și pe liderii ei, cineva care îi știe pe cei din armată. cineva care și-a verificat aptitudinile de a conduce într-o lume periculoasă. E ora 3 și copiii voștri dorm în siguranță. Pe cine veți alege să răspundă la telefon?”.
Răspunsul la acest videoclip de campanie, foarte bine făcut, trebuia să fie: Hillary Clinton (care apărea în ultimele fotograme, la birou, cu veioza aprinsă și telefonul la ureche).
În Statele Unite se desfășurau alegerile primare ale Democraților din 2008, bătălia între Barack Obama și doamna Clinton.
Hillary (căreia, de pe atunci, adversarii îi spuneau Hitllary) avea experiența de Primă Doamnă (una care aspira la statutul de co-președinte) și experiența de senator în comisia de Apărare. Securitatea era una dintre vulnerabilitățile lui Obama. Videoclipul era menit să-i dea lovitura de grație.
Și atunci, echipa condusă de iscusitul David Axelrod, strategul șef al celui care urma să ajungă președinte, a contraatacat cu un răspuns memorabil: „Problema nu e cine va răspunde la telefon, ci de capacitatea lui de judecată în acel moment”.
Întrebarea rămîne, deci, valabilă și pentru noi, românii: „Pe cine veți alege să răspundă la telefon?”. Aveți destul timp de gândire până pe 10 noiembrie.