O pleașcă pentru campanie
Kover Laszlo a picat ca o pleașcă peste partide într-o campanie electorală apatică. Cum Băsescu stă cu capul la cutie, Udrea nu-și mai cumpără pantofi, bordurile lui Videanu merg mai mult la export, iar MRU se ține mai mult de cenacluri literare decât de politică, salvarea a venit din Secuime. Și pentru putere, și pentru opoziție. Într-o frăție greu de înțeles și justificat într-o țară atașată valorilor europene, retorica naționalistă a fost relansată ca discurs electoral de forță.
Pretextul l-a oferit, este adevărat, președintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, și el în campanie electorală, care a vrut să-i dea o mână de ajutor prietenului său, liderul PCM Szasz Jeno, în lupta cu UDMR și PPMT, prin aducerea în țară a rămășițelor poetul maghiar cu simpatii fasciste, Nyiro Jozsef. Primii care au sesizat potențialul electoral al acestei operațiuni au fost cei de la UDMR, nemulțumiți de lovitura de imagine pe care au fi primit-o în plină campanie. Ca trezite din somn, partidele românești au intrat în joc, încercând să întoarcă în favoarea lor meciul maghiaro-maghiar. Cu oasele lui Nyiro Jozsef la graniță, pe rând, PSD, PNL și PDL i-au deconspirat trecutul fascist, au anulat autorizația de reînhumare, totul culminând cu o urmărire ca-n filme a unui ziarist maghiar care plimba într-un taxi o urnă goală.
Acuzând reacția isterică a guvernului de la București, Kover Laszlo și-a asumat înfrângerea de etapă, promițând că cenușa lui Nyiro Jozsef va ajunge în „pământul secuiesc” după ce spiritele agitate de campania electorală se vor fi liniștit. A plecat la Budapesta, dar s-a întors câteva zile mai târziu pentru a-i susține în campanie pe candidații PCM. De această dată a fost primit cum se cuvine. Politicienii au sărit ca arși, chit că nu venea în valiza diplomatică cu oasele sau cenușa lui Nyiro. Nici nu mai conta, scânteia fusese aprinsă. Pedeliștii Vasile Blaga și Roberta Anastase i-au cerut oficial să-și anuleze vizita, Victor Ponta l-a amenințat că va fi declarat persona non grata, iar Mircea Geoană a cerut, nici mai mult, nici mai puțin, ca Bucureștiul să-i interzică implicarea în campania electorală.
Pentru cei care nu știu, Kover Laszlo nu este nici la prima vizită în România și nici la primele declarații controversate. În urmă cu nu mai mult de un an, tot la Târgu Mureș, declara că autonomia Ținutului Secuiesc este o cerere „legală, corectă și modernă, e viitorul nației și porunca lui Dumnezeu”. Ecourile declarației sale au lipsit atunci cu desăvârșire. Kover Laszlo era cunoscut ca exponent al aripii radicale a FIDESZ, promotor al constituției ultranaționaliste a Ungariei și susținător oficial al radicalilor maghiari din România care militează pentru autonomie, regăsiți în PCM al cărui președinte de onoare este. Dacă ar fi să facem o comparație, Kover Laszlo este un fel de Corneliu Vadim Tudor de la Budapesta.
Alimentarea acum a scandalului din jurul președintelui parlamentului ungar nu face decât să potențeze sensibilitățile etnice manifestate mai pregnant în Transilvania, iar miza este strict electorală. USL încearcă să ia fața PDL în fieful său tradițional. Democrat-liberalii încearcă să-și păstreze supremația, iar UDMR să scape de pericolul împărțirii voturilor între mai mulți competitori ai comunității maghiare. Până și PCM-ul, al cărui președinte de onoare este Kover nu vrea decât să profite electoral, altfel nu se explică insistența cu care a programat ceremonia de înhumare a lui Nyiro Jozsef chiar în campania pentru locale.
Retorica naționalistă este o strategie la care politicienii apelează în perioadele electorale. Nu mai demult de 2009, în anul cursei pentru Cotroceni, președintelui Ungariei de la acea vreme, Laszlo Solyom, care venea să sărbătorească 15 martie în România, i s-a anulat autorizația de survol, pentru o exprimare greșită în cererea înaintă autorităților române. Traian Băsescu a explicat ulterior că Solyom a încălcat Constituția României prin declarații. Fostul președinte al Ungariei a ajuns în România cu mașina și nu a avut loc nicio lovitură de stat așa cum scenariile politice apocaliptice preziceau.
Nu este exclus ca și de această dată scandalul construit în jurul lui Laszlo Kover să se stingă rapid, rămânând doar o temă de campanie. Cum nu este exclus însă ca regia naționalistă a politicienilor să scape la un moment dat de sub control. Ar fi ultimul lucru de care am avea nevoie.